Inga förhör med 35-åringen

– polisen försöker samla bevis mot honom

NYHETER

Polisen förhör inte 35-åringen som misstänks för mordet på Anna Lindh.

Sedan i torsdags sitter han av tiden på Kronobergshäktet.

När 35-åringen häktades i fredags – skäligen misstänkt för mordet på Anna Lindh – hade han förhörts ett par gånger. Sedan dess sitter han, bevakad varje sekund, i cellen på Kronobergshäktet.

Några nya förhör har inte hållits. Och det ser inte ut att bli några nya i veckan.

Utredarna vet att mannens advokat Gunnar Falk är på resa och att han kommer hem först på onsdag kväll.

– Vi är väl överens om att det inte ska hållas några förhör så länge jag är borta. Så det blir tidigast på dagen innan tiden löper ut, säger Gunnar Falk i dag till aftonbladet.se.

Förhör tidigast torsdag

Det betyder att nya förhör kan hållas först på torsdag – dagen före 35-åringen måste släppas eller omhäktas med hjälp av en starkare bevisning.

– De frågor man hade att ställa besvarades – två gånger om dessutom. Så det fanns ingen anledning att ställa fler frågor i helgen, säger Gunnar Falk.

– Polis och åklagare får koncentrera sig på att förhöra andra.

Frågorna ställdes och man fick svar på dem. Sedan har inget hänt. Räknar du med att han släpps?

– Jag ligger lågt och avvaktar. Men det är inte omöjligt att utredarna hamnar i att läge där de inte hittar mer och då ska han släppas på fri fot.

Erfarna utredare är inte förvånade över spaningsledningens val. När en misstänkt fått ge sina svar finns det annat som kan vara viktigare än nya förhör.

”Inte så konstigt”

– Det låter inte så konstigt. Nu måste man kolla upp hans uppgifter och se om han är oskyldig, säger Lennart Thorin, tidigare chef för våldsroteln i Stockholm.

– Samtidigt försöker man nog skaffa yttre bevisning mot honom i form av vittnen och annat.

Lennart Thorin säger också att utredarna arbetar vidare på bred front. Det finns alltid en förberedelse på att fel person tagits in.

– Man samlar bevis mot honom om man anser sig ha för lite. Sedan kan man inte låsa sig vid honom. Om det finns minsta osäkerhet arbetar man vidare parallellt.

Mattias Lundell