"Boken har varit rolig att skriva"

NYHETER

Ingvar Carlsson och Kjell-Olof Feldt jobbade ihop i nära ett kvarts sekel. Men de blev aldrig nära vänner.

Inför valet 1991 gav Feldt ut sina memoarer. I sin nya bok ger dåvarande statsministern sin version.

- Den har varit väldigt rolig att skriva.

GER UT SINA TANKAR Ingvar Carlsson har skrivit en bok om sina tio år som partiledare för socialdemokraterna och sju år som statsminister. En stor del av boken handlar om när den svenska ekonomin kraschlandade 1992 och räntan steg till 500 procent. En stor del av skulden lägger han på Kjell-Olof Feldt.

Ingvar Carlsson hade egentligen tänkt att skriva för forskare och journalister. Men det blev en personlig skildring av tio år som partiledare och sju år som statsminister.

"Så tänkte jag", en tegelsten på 650 sidor, kommer ut i morgon.

- Jag vill ge en inblick i en statsministers vardag och villkor, säger Ingvar Carlsson.

Kraftig överhettning

En stor del av boken handlar om kraschlandningen för svensk ekonomi. Varför gick det åt skogen?

- 1985 tog Riksbanken bort de sista regleringarna av finansmarknaderna. Det spelade en mycket större roll än vad man sagt från politiskt håll tidigare.

- Bankerna vräkte ut lån för konsumtion. Det ledde till en kraftig överhettning. Inflationen späddes på och vi tappade nästan kontrollen över ekonomin.

Du är väldigt kritisk mot Feldt. Beslutet togs i smyg och varningsklockorna negligerades?

- Avregleringen drevs fram av Riksbankens tjänstemän men föredrogs för finansministern. Kjell-Olof Feldt skriver i sina memoarer att han aldrig känt sig så ensam som då. Men om frågan var så intressant borde han sett till att den beretts i regeringskansliet. Det skedde inte.

Vems fel var det?

- Det är aldrig så enkelt. Det fanns en stor enighet om att regleringarna spelat ut sin roll. Men det var anmärkningsvärt att finansministern inte hade någon planering för att det skulle kunna gå illa.

Man får intrycket att varken Kjell-Olof Feldt eller hans statssekreterare Erik Åsbrink ville att beslutet skulle diskuteras?

- Jag kan inte tolka det på annat sätt. Och när frågor ställdes fick vi väldigt lugnande besked om att det inte var någon fara.

Ditt största misstag som statsminister var att inte prioritera effekterna av avregleringarna, skriver du. Men var det din uppgift?

- Jag ångrar att jag inte ställde fler kritiska frågor. Jag borde ha drivit fram en mer genomgripande diskussion. Vi borde tagit till ganska drastiska motåtgärder, släppt den fasta växelkursen och låtit räntorna gå upp. Men det är lätt att vara efterklok.

Hur är ditt förhållande till Kjell-Olof Feldt nu?

- Vi har träffats och ätit lunch några gånger på senare tid. Men vi har aldrig haft en nära kontakt, man försöker träffa andra människor när man har de jobb jag har haft.

"En subjektiv bok"

Din beskrivning av nyåret 1989-1990 är nästan komisk mitt i allvaret. Finansministern ville avgå varannan dag och riva upp budgeten innan den presenterats. Två andra statsråd ville också avgå?

- Det var min värsta tid. Det var blytungt.

Du brukar vara ganska försiktig. Men den här boken är bitvis skriven i ett återhållet raseri. Är det skönt att få ge din version?

- Det är inte ett återhållet raseri. Men jag fick rådet att bjuda på mig själv och berätta mer hur jag kände det. Då kan jag inte censurera mig. Det är en subjektiv bok. Den har varit väldigt roligt att skriva.

Du retar upp dig på ganska många människor. Exempelvis Feldt, Birgitta von Otter, Stig Malm, Anna-Greta Leijon, Bertil Jonsson. Består politiken av en samling egon?

- Nej, men en samling starka personligheter. Jag beskriver ju inte heller vardagen, det som fungerar. Utan om kriserna.

Du beskriver dina misstag ingående. Men vad var det bästa du gjorde som statsminister?

- Att vi under krisen 1990-91 ändå kunde samla oss till en rad viktiga beslut. Rehnbergkommissionen som ledde till att reallönerna ökade. Den stora skattereformen. Beslutet att ansöka om medlemskap i EU. Öresundsbron.

Du anser att det finns en svensk självgodhet. Vi tror att vi är bäst. Bidrog det till att det blev nej i folkomröstningen om EMU?

- Det tror jag absolut. Vi frågar oss bara vad som gynnar oss. Inte vad vi kan bidra med.

Blir det fler böcker?

- Nu ska jag tala om boken och dra igång arbetet med Anna Lindhs minnesfond. Därmed är hösten inbokad.

Lena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM