Persson - här har du ditt tunga val

Nu ska han bilda en ny regering

NYHETER

Göran Perssons tunga höst fortsätter.

Nu måste han formera ett nytt, slagkraftigt lag som kan leda Sverige.

Den nya regeringen måste innehålla fler kvinnor - och tidernas första minister med invandrarbakgrund.

Foto: URBAN ANDERSSON
JÄMSTÄLLDHET I Göran Perssons nya regeringsbygge är jämställdheten i fokus. Han har också trycket på sig att tillsätta en minister med invandrarbakgrund.

I går tvingades Göran Persson för tredje gången på kort tid att hantera en riktigt svår fråga.

Han har varit fullt upptagen med att hantera sorgen efter den mördade utrikesministern Anna Lindh och bakslaget när svenska folket sa nej till euron.

Men nu måste Persson gå vidare. Den här gången handlar det om att bilda en ny regering.

Kan dröja veckor

- Jag tror det är fullständigt sant som han säger att det är först den här veckan som han över huvud taget börjar fundera på regeringsombildningen, säger en källa i statsministerns närhet.

En annan källa tror det kan dröja veckor innan han är klar:

- När en så tung ministerpost som utrikesministern måste ersättas utlöser det en kedjereaktion av frågetecken och utmaningar. Det pusslet är ganska svårt att lägga.

- Det finns naturligtvis en vilja att få pusslet på plats, men inte till vilket pris som helst. Min tro är att han vill tänka igenom det här ordentligt. Det kommer att ta den tid det behöver, säger källan.

Mer jämställdhet

Statsministern ska inte bara tänka på vem som blir utrikesminister. Han måste också skapa mer jämställdhet i regeringen. I dag är tolv män och nio kvinnor ministrar.

Dessutom är det sannolikt att han vill tillsätta en minister med invandrarbakgrund, efter kritiken vid förra regeringsombildningen.

Ett antal ministrar får lämna den nuvarande regeringen. Dock inte nej- röstaren Leif Pagrotsky, som förmodligen flyttas från posten som näringsminister till en annan ministersyssla.

Och hur säkert sitter kulturminister Marita Ulvskog, miljöminister Lena Sommestad, socialminister Lars Engqvist, bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson samt kommun- och bostadsminister Lars-Erik Lövdén? Bara Göran Persson vet.

Comeback

Vill statsministern satsa på tung erfarenhet kan han också välja att försöka övertala Lena Hjelm-Wallén, 60, till en comeback i regeringen.

Hon var Anna Lindhs företrädare som utrikesminister när hon valde att lämna Perssons regering.

Få kvinnor, om ens någon, har en så grundmurad och stark ställning inom partiet som Lena Hjelm-Wallén.

- Det är många inom partiet som vill se henne i regeringen igen, säger en socialdemokrat med insyn.

Välj och vraka, Göran!

Här har du tio möjliga ministrar.

Foto: PETER KNOPP
Nalin Pekgul kan bli den första med invandrarbakgrund i regeringen.

Perssons krav på en ny utrikesminister

Leif-Åke Josefsson