Hummerns tid är nu

Premiär för höstens fiske - då tar Arne sin semester

1 av 2 | Foto: ROLF ANDERSSON
klart godkänd 3,2 kilo väger denna jättehummer. Men fullt så stor behöver den inte vara för att bli godkänd. Det viktiga är att den mäster minst 8 centimeter från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.
NYHETER

Arne Andersson, 62, trotsar blåsten och styr målmedvetet sin julle Carmita mellan skären utanför Kyrkesund på Tjörn.

Efter många år på havet vet han var hummern trivs.

Klockan är snart sju och det börjar ljusna. Några ensamma bojar utanför Herrön skvallrar om en liten tjuvstart på hummerpremiären, men båtarna omkring oss ligger lydigt och väntar i vågorna. När klockan har slagit sju slänger Arne Andersson den första hummertinan överbord.

Carmita är lastad med 14 tinor, exakt det antal som är tillåtet för en fritidsfiskare. Arne Andersson har tillverkat alla själv. Som agn använder han saltad makrill.

Inget fusk

- Tinorna ska göras, och makrillen ska fiskas - annars är det fusk, säger han.

Så länge han minns har det varit hummerpremiär den första måndagen efter den 20 september. I år har han tagit två veckors semester från jobbet som båtbyggare för hummerfisket.

Hans egen hummerpremiär skedde när han var sådär 12 år. Även då bodde han i Kyrkesund.

- Jag gick och drog några tinor, sen sålde jag humrarna och köpte godis, berättar han.

På den tiden fanns det betydligt mer hummer i havet. Nu är det svårare. Får man en eller två humrar i en tina få man vara glad, säger Arne.

Fångstens storlek är hemlig

Med ena handen på rodret och med ett öga på ekolodet väntar han på rätt ögonblick. När lodet visar 18 meters djup saktar han ner motorn och slänger kvickt i den stora tinan. Sedan styr han i väg och låter den 40 meter långa linan löpa efter utan att fastna i propellern.

- Där blir det nog en hummer, den var fast med en gång, säger han, samtidigt som jullen kränger till i den hårda sjön.

Strax efter halv nio är alla 14 tinorna i vattnet och det är dags att styra hem. Nu är det bara att vänta. Dagen efter ska Arne ut och dra upp tinorna och se om det har blivit någon fångst.

Sedan fortsätter fisket tills "det blir för kallt om nävarna", oftast någon gång i november. Hur många humrar man får brukar hållas hemligt gubbarna emellan.

- Under tiden fisket pågår, då har ingen fått någonting, säger Arne menande.

Regler för hummerfiske

Priset stiger när det blåser

Helena Löfving