Snart bara halva priset på spriten

Köprusch väntar nästa vecka i Danmark

NYHETER

MALMÖ

Systembolaget står inför sin allvarligaste utmaning hittills:

Nästa onsdag sänker danskarna spritskatten kraftigt.

Om ett halvår följer finländarna efter.

I vissa fall handlar det om en halvering av priset.

Foto: KRISTER HANSSON
MÄRKER OM Patrick Thinggaard, vinhandlare i Helsingör, är i full fart med att märka om flaskorna inför den kraftiga prissänkningen nästa onsdag.

De danska vin- och sprithandlarna förbereder sig för en köprusch över Öresund nästa vecka.

Den 1 oktober sänks skatten på starksprit med 45 procent. Per 70-centiliters flaska handlar det i genomsnitt om 43–44 kronor.

– En flaska rent brännvin kommer att kosta mindre än hälften mot vad den kostar i våra butiker, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg.

Systembolaget fruktar att deras försäljning urholkas om Sverige ensamt ska ligga kvar på en betydligt högre skattenivå än våra grannländer.

Med den danska skattesänkningen flyttas spritgränsen, där det lönar sig att åka till Danmark för att bunkra upp, långt upp i landet.

Mer sprit per person

Systembolagets vd Anitra Steen har i flera intervjuer varnat för vad som kan hända om Sverige isolerar sig med betydligt högre alkoholskatt.

Det är inte bara smuggelspriten som är ett hot.

I dag får varje person föra med sig 5 liter sprit, 6 liter starkvin, 52 liter vin och 64 liter starköl från ett annat EU-land. Men från 1 januari upphör Sveriges undantagsregel från EU:s införselregler.

Det innebär att varje person lagligt får föra med sig 10 liter starksprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin och 110 liter öl.

– Men det behöver inte betyda att vi nödvändigtvis ska ha samma låga spritskatter som i Tyskland och Danmark, säger Björn Rydberg.

Anitra Steen har tidigare inte velat precisera hur mycket den svenska spritskatten ska sänkas. I går var hon inte anträffbar för en intervju.

– Vi har ingen uppfattning om nivån. Det är en politisk fråga, säger Björn Rydberg.

Öl och vin lika dyrt

Den finländska sänkningen av alkoholskatten den 1 mars nästa år får främst effekt på starksprit. Vin och öl kommer fortfarande att vara lika dyrt eller dyrare än i Sverige.

Färjerederiet Viking Line har dock redan aviserat att de kommer att lägga sig på en lägre prisnivå än de finska alkobutikerna.

Ytterligare ett hot mot Systembolaget kommer från färjorna till Baltländerna.

I Estland och Lettland, som blir EU-medlemmar den 1 maj nästa år, är spritpriserna lika låga som i Tyskland.

Följer utvecklingen

– Jag tycker att det framgår av budgetpropositionen att regeringen noga följer utvecklingen, säger Björn Rydberg.

Gissningsvis är den svenska spritskatten ett samtalsämne vid frukostbordet hemma hos Anitra Steen och hennes sambo statsminister Göran Persson.

Per-Ola Ohlsson