Öresundsbron stängd för trafik

Tågen i Sydsverige står still – Sturup går på reservkraft

NYHETER

Samtliga tåg i södra Sverige står still på grund av strömavbrottet. Framförallt Malmö har stora prolem där både flygplats och sjukhus går på reservkraft.

På SJ meddelar man att tågen även står still mellan Stockholm och Gävle samt Dalarna. Detta beror på att träd blåst ner på rälsen i och med stormen.

  I södra Sverige har alla tåg stått stilla sedan 12.30 då strömmen gick.

   – Vi talar om ett område från Danmark till Norrköping ungefär, säger informationsdirektör Karin Rosander.

  Även nattågen från övre Norrland är kraftigt försenade eftersom den regionen var strömlös i natt.

  – Detta medför dominoeffekter eftersom tågen har resor på minst 17 timmar och inte är framme ännu, säger Karin Rosander.

Sjukhusen drabbade

På Sturup flygplats har man varit utan ström sedan 12:35.

– Vi kör nu på reservkraft, meddelar pressansvarige Ingvar Wallin.

Trafiken går dock som den ska till Frankfurt och Monastir i Tunisien. Några smärre förseningar råder bara i flygtrafiken.

Några mindre störningar i verksamheten finns också. Passagerarbryggorna fungerar bland annat inte utan samtliga passagerare får gå ut på banan och ombord på planen. Även störningar i utrustningen råder såsom parkeringen.

Även andra delar av Malmö-området är drabbade. Tågtrafiken i Skåne står stilla och sjukhusen i regionen går på reservkraft.

På länssjukhuset i Halmstad har akuten, intensivvårdsavdelningen och centraloperation ström, liksom andra viktiga funktioner på de flesta vårdavdelningar. Däremot står andra delar av sjukhuset strömlösa och kön växer till röntgenlaboratoriet. Så länge strömavbrottet varar kommer bara akuta operationer att påbörjas.

Strömlöst i Malmö

Trafiken har påverkats i Malmö-området eftersom strömavbrottet släckt trafikljusen och flera trafikolyckor har rapporterats.

Urban Bengtsson, driftsledare vid Sydkraft uppger för Sveriges Radio Malmö att spänning mätts upp på stamnätet i Malmötrakten men att det hittills varit för skakigt för att släppa på strömmen. När situationen bedöms stabil kommer strömmen att släppas på gradvis.

– Vi kan inte mer än hoppas på det bästa. Så våldsamt mycket erfarenhet finns faktiskt inte. Senast något liknande hände var 1983, säger Urban Bengtsson till radiokanalen.

Ingen trafik på Öresundsbron

Trafiken på Öresundsbron är stoppad i båda riktningarna. Ett persontåg har blivit stående mitt på Öresundsbron eftersom systemen för säkerhet och trafikövervakning är utslagna. Drygt 100 bilar som var på väg från Danmark till den svenska sidan har eskorterats över bron i låg hastighet av dansk polis.

– Bron kommer att förbli stängd för biltrafik tills strömmen är tillbaka, säger Öresundsbrons informationschef Anna Holm till TT.

Enligt Sven-Ingvar Håkansson på SJ:s pressjour är det i första skedet inte aktuellt att utrymma tåget som blivit stående ute på bron.

–Det finns plattform hela vägen längs spåret, om det skulle behövas. Men vi hoppas att strömmen snart är tillbaka, säger han.

Inga störningar på de större flygplatserna

I Göteborg och Landvetters flygplats fungerar dock allt som det ska. Inga strömavbrott har rapporterats.

Luftfarsverket rapporterar att alla flyg från Arlanda till Köpenhamn är inställda eftersom Kastrup är stängd. Annars går flygtrafiken som den ska.

Läs också:

Susanne Nylén, TT