Statoil byter chef efter korruptionsskandal

Iranskt konsultavtal blev koncernchefens fall

NYHETER

OSLO

Den stora norska oljekoncernen Statoil bytte i hast chef natten till tisdagen sedan en korruptionsskandal skakat företaget i drygt en vecka.

- Det är tungt, kommenterade den sparkade koncernchefen Olav Fjell på tisdagen.

Orsaken till hans avgång är ett avtal om konsulttjänster i Iran. Avtalet hade en sådan karaktär att den norska ekopolisen har inlett en utredning.

- Jag ansåg att vi måste skaffa oss information om det iranska samhället och fallgroparna där, sade Fjell på en presskonferens på tisdagen.

Till t f koncernchef har utsetts Statoils ekonomichef Inge K Hansen. Oljearbetarnas fackliga organisation Nopef gladdes åt att Hansen kommer från det egna företaget.

"Bra chef"

- Vi ska nu hjälpa och stödja den nye chefen, sade förtroendevalde Oddvar Haugvaldstad.

Men han tillade att Fjell har varit "en väldigt bra chef".

Fjell ville inte lämna sitt jobb och blev i praktiken avskedad, framgick det av styrelsens redogörelse.

Tidigare har Statoils ledning inte ansett att Fjell skulle avgå. Att han nu ändå måste göra det förklarade styrelsemedlemmen Kaci Kullman Five på pressmötet med att styrelsen nu gått igenom konsultavtalet "mera grundligt".

Olaf Fjell själv var nedstämd, trots att han får två årslöner, motsvarande åtta miljoner svenska kronor, i avgångsvederlag.

- Jag trycker att det är trist att en sådan här etikfråga blir min undergång, sade han.

Oljekoncernen ska fortsätta att satsa utomlands, "med hög etisk standard", sade Kaci Kullman Five. En revisionsfirma ska granska samtliga Statoils konsultavtal.

Pressavslöjande

Det var den norska tidningen Dagens Näringsliv som avslöjade konsultavtalet. Den 11 september gjorde norsk polis en razzia på Statoils huvudkontor.

Den konsultfirma som Statoil slöt det kritiserade avtalet med anlitade i sin tur Mehdi Hashemi Rafsanjani, son till Irans förre president, som rådgivare. Denne är chef för ett dotterbolag till Irans statliga oljebolag.

Konsultfirman Hortons Invest skulle få 115 miljoner norska kronor för sina tjänster, och 40 av dem har redan betalats till ett konto i Schweiz. Bolaget är registrerat i ett karibiskt skatteparadis.

TT-NTB

ARTIKELN HANDLAR OM