3 vittnen: Han är NK-mannen

Polisens starkaste kort mot 35-åringen

1 av 3
BILDERNA FRÅN NK Tre personer som står 35-åringen nära hörde av sig till polisen efter att polisen släppt bilderna på den misstänkte mördaren där han rör sig på varuhuset NK i Stockholm minuterna kring mordet på Anna Lindh. De är alla säkra på sin sak - bilderna föreställer 35-åringen. Men andra vänner förnekar bestämt att NK-mannen och 35-åringen skulle vara samma person.
NYHETER

Tre personer har pekat ut 35-åringen som NK-mannen.

Vittnena hörde av sig till polisen efter att bilderna publicerades i media:

- Det är han, sa de utan att tveka.

De tre vittnena är i dag polisens starkaste kort mot 35-åringen.

Den mordmisstänkte mannen greps för en vecka sedan när han var på Råsunda för att se fotbollsderbyt mellan Hammarby och Djurgården.

Då hade bilderna från NK varit kända för allmänheten i tre dagar. Publiceringen gav napp. Anhöriga och vänner till 35-åringen hörde av sig till polisen. De hade reagerat efter att ha sett bilderna som tagits av NK:s bevakningskamera och de var säkra på sin sak.

Alla tre har uppgett att mannen i munkjackan på övervakningsbilderna är identisk med 35-åringen.

Jagad i ett dygn

35-åringen blev anhållen i sin utevaro på måndagskvällen. Ett dygn senare var jakten på honom över.

Men trots utpekandena är flera poliser i dag tveksamma till om det går att fortsätta att hålla mannen häktad enbart på grund av dessa vittnesmål.

Bilderna som fångades av bevakningskameran är suddiga och det går inte att se hela ansiktet.

- Det finns ju möjligheter att missta sig vid sådana här utpekanden, helt klart, säger en utredare.

Det finns bilder av mannen med munkjackan från ytterligare en bevakningskamera. Också där passerar mannen förbi kameran utan att det går att se ansiktet.

- Vi jobbar nu hårt med att försöka få fram material så att det går att antingen binda 35-åringen till det här eller att avföra honom, fortsätter utredaren.

Någon teknisk bevisning har ännu inte kunnat presenteras.

Kepsen som mördaren misstänks ha burit har av allt att döma inte gått att binda till 35-åringen genom dna-analys.

Kan ta månader

Samtidigt har mordvapnet, en morakniv, skickats till Storbritannien för analys. Men arbetet med att leta efter mördarens dna-spår på kniven kan ta flera månader.

Polisens förhoppning under tiden är att mördaren ska ha lämnat andra spår efter sig, till exempel på Anna Lindhs beige mockajacka.

Sent i går kväll väntades spaningsledningen få svar på ytterligare analyser från Sveriges kriminaltekniska laboratorium, SKL. Utredarna ville i går inte kommentera dem, men Aftonbladet erfar att misstankarna varken stärkts eller försvagats.

- Vi är inte säkra på att det är han som är mördaren, säger presstalesman Stina Wessling.

Men det innebar inte att 35-åringen fick lämna häktet.

Inte i går.

- Åklagaren är skyldig att fatta nya beslut om det kommer in andra uppgifter. Åklagaren måste hela tiden värdera den information som kommer in för att eventuellt fatta nya beslut, säger Stina Wessling.

När - och om - det sker kommer 35-åringen sannolikt att få skjuts av kriminalvårdens personal till ett ställe han väljer själv.

- Vi kommer att fråga och kanske uppmana honom att söka läkarvård men beslutet fattar han själv, säger Lars-Åke Pettersson, chef för Kronobergshäktet.

Flera intressanta

Vid sidan om 35-åringen har polisen i dag flera personer som bedöms som intressanta i utredningen.

Det handlar bland annat om en dömd våldsman i 30-årsåldern som Aftonbladet skrev om i söndags.

Totalt har polisen hittills fått omkring 4 000 tips kring mordet på Anna Lindh. Enligt Lars Grönskog har polisens upprepade vädjanden gett resultat.

- Tipsen har börjat ramla in igen och utredningen går framåt, säger Lars Grönskog.

Richard Aschberg, Camilla Norström

ARTIKELN HANDLAR OM