Fynd på morakniven kan fälla mördaren

Brittiska specialister söker DNA i mikroskopiska spår

NYHETER

Kriminalteknikerna tror att man kan hitta mördarens DNA på kniven.

Ett extremt litet fynd undersöks av engelska Forensic Science Service.

– De är världsledande på den här tekniken. I det här läget finns inget utrymme för misstag, säger Tomas Johansson, chef för biologienheten på SKL, till aftonbladet.se.

Bevisen mot Anna Lindhs mördare bygger på två starka delar – vittnesmål och kriminaltekniska fynd. Och samtidigt som hundratals personer hörts om mordet har svar på svar levererats från Statens Kriminaltekniska Laboratotium (SKL).

Spaningsledningen hade tidigt prioriteringen klar – först skulle mordvapnet analyseras och efter det kepsen. Den upphittade luvtröjan var inte lika intressant.

Flera svar förmedlade

Steg tre blev en rad parallella undersökningar. Bland annat tejpades Anna Lindhs kläder och spår för spår säkrades. På SKL är man förtegen om resultaten, men bekräftar att flera svar har kunnat förmedlas till Stockholm.

– Det är många, men de är inte loggade så att vi har ett visst antal, säger Tomas Johansson.

Samtidigt skickades det kanske viktigaste spåret till Storbritannien. Kriminaltekniker har säkrat ett mycket litet spår från mordvapnet – en morakniv med rött plasthandtag – och de tror att det kommer från gärningsmannen.

Arbetet med kniven var mycket svårt. Mördaren kastade den ifrån sig under flykten och flera personer flyttade på och tog i den direkt efter mordet. Och för spaningsledningen är det viktigt att kartlägga dessa så att ointressanta spår kan avföras.

Fyra områden

Spåren säkrades – som alltid – mycket försiktigt. Kniven delades in i fyra områden – skaft, kniveggens två sidor och rygg. Sidorna delades in i ett rutmönster.

– När man tittar på dessa små rutor kan man få fram bilder som visar på en nyans av något, säger Tomas Johansson.

Han vill inte säga något om det man sett på mordvapnet. I andra fall handlar det ofta om blod, men morakniven hade ett slintskydd.

Kniven har inte skickats utomlands. Istället har de engelska experterna vid Forensic Science Service i Birmingham fått ett mycket litet spår att undersöka med en en så kallad LCN-analys (Low Copy Number).

Klart på halva tiden

FSS säger att man kan hitta DNA i så små besudlingar som svett – återfunnet i ett fingeravtryck. Laboratoriet har bara en chans på sig innan spåret förstörs och därför gick arbetet direkt till de engelska experterna.

– De är världsledande på den här tekniken. I det här läget finns inget utrymme för misstag, säger Tomas Johansson.

Normalt tar en sådan här analys tio till tolv veckor. FSS har dock meddelat sina svenska kollegor att arbetet ska vara klart på halva tiden.

Mattias Lundell