”Åsne ljög om mig – för att bli känd”

12 snabba frågor till Shah Mohammad – ”Bokhandlaren i Kabul”

Foto: PETER KJELLERÅS
VILL ÅTERUPPRÄTTA SIN HEDER Shah Mohammad hävdar att Åsne Seierstad i sin "Bokhandlaren i Kabul" ljuger om honom och hans familj. - Hon är en girig opportunist, säger han på ett snabbesök i Stockholm med hustrun Suraya och sonen Timur.
NYHETER

Han är "Bokhandlaren i Kabul" i norska journalisten Åsne Seierstads bestseller. Nu reser han jorden runt för att "återupprätta familjens heder" - och för att stämma förläggarna.

I går kom Shah Mohammed, 59, till Stockholm med yngsta frun Suraya, 20, och babyn Timur.

Foto: verdens gang
Åsne Seierstad.

1. Berätta om ditt första möte med Åsne Seierstad?

– Jag bjöd in en massa utländska journalister till mitt hem för att ge dem en smak av afghansk matkultur. Sedan kom Åsne till mig och berättade att hon ville skriva en bok om afghansk kultur och detta skulle kräva att hon bodde hemma hos oss. Det var inget ovanligt för mig. Det var inte första gången jag hade journalister boende hos mig. Det var min önskan och förhoppning att hon skulle introduceras i vår kultur. Men den här gången blev det en dyrköpt läxa för mig.

2. Vad hade ni för överenskommelse?

– Ingen. Jag begärde inga pengar fast hon bodde i mitt hem i fem månader. Jag ville att hon skulle gå in djupt i vår kultur. Och hade hon berättat om vårt liv på ett sanningsenligt sätt hade jag inte haft några invändningar. Men Åsne har skrivit lögner som, om de kommer ut, är direkt livsfarliga för flera personer i boken. Hon har tecknat ett falskt porträtt av mig, min familj och mitt land.

3. Du träffade Åsne i Oslo i veckan - hur var det?

– Tillfredsställande. Åsne var ångerfull och insåg att hon gjort ett stort misstag. Hon lovade att i USA och Kanada ta bort delar av boken. Min uppfattning är att jag inte vill kompromissa. Jag vill att domstolen utdömer ett straff.

4. Vad, konkret, är fel i boken?

– Åsne skriver bland annat att jag skulle ha sålt min dotter och köpt min andra fru för 300 pund, eller 100 dollar, vilket är befängt eftersom det ungefär motsvarar utgifterna för en bröllopsceremoni.

– Hon har också påstått att mina föräldrar sålde min syster men bekostade min utbildning vilket är faktafel eftersom utbildningen i Afghanistan är gratis.

5. Åsne beskriver i boken hur du skaffade dig en yngre fru och då placerade din gamla fru i ett hus i en annan stad där hon inte var så glad. Hur mår din gamla fru i dag?

– Det där är helt fel. Vi bor i en och samma lägenhet allihop. Jag, mina två fruar och sex barn. Alla älskar varandra. Min gamla fru ska följa med mig när jag reser till Vancouver i Kanada.

6. Vad skulle Åsne Seierstad ha för anledning att ljuga?

– Hon ville bli känd. Hon visste att jag var känd och valde ut mig. Det hjälpte henne att sälja böcker. Hon är en girig opportunist. Annars skulle hon förstå att det inte är passande och rent av farligt att skriva om en kvinna i Afghanistan att hon föredrar att bli påsatt bakifrån.

7. Är kvinnor i Afghanistan, enligt din åsikt, förtryckta och tycker du att de ska bära slöja?

– Livet i Afghanistan är inte lätt, inte ens för en man. Burkan är jag emot. Min mor bar aldrig burka, inte mina systrar eller mina fruar.

8. Vad ska du avslöja om Åsne i boken du planerar att skriva?

– Jag har länge sagt att jag ska skriva en självbiografi och ge en riktig bild av den afghanska kulturen. Ett kapitel ska handla om Åsne. Jag har massor av anteckningar men kan inte avslöja dem.

9. nner du hat mot Åsne Seierstad i dag?

– Ja. Hon missbrukade min gästfrihet och min dyrbara tid. Jag översatte allt hon ville. Hon visade sig inte vara en god vän. Mina fruar och mina barn stöttade och hjälpte henne. I dag är de arga och upprörda och säger att hon vanhedrat oss.

10 . Du är inte bara ute efter pengarna?

– Aldrig. Då hade jag tagit betalt av Åsne under hennes vistelse i mitt hem. Hon har till och med skrivit att jag är generös. Jag kommer att vinna i rätten. Om jag kompromissar skulle mitt liv vara skamfyllt, men jag känner mig stark. Det är klart att om domstolen utdömer straffet i form av pengar till mig blir jag glad. Men om pengar är en kompromiss så är jag inte intresserad.

11. Varför skaffade du en yngre fru?

– Det var en överenskommelse med min gamla fru. Jag är inte mer än människa och jag har behov. Och en man i min ställning kan inte gå till en prostituerad. Jag hade de fysiska och ekonomiska möjligheterna att skaffa en fru till. Generellt är det bra att ta flera fruar, vi har många ogifta kvinnor i Afghanistan.

12. Men din gamla fru är inte heller mer än människa - tyckte inte hon att det var jobbigt?

– Nej, inte alls.

Shah Mohammad

Britt Peruzzi