Grattis, Thage G Peterson

– före detta statsråd som fyller 70 år i dag

NYHETER
Foto: MAGNUS SANDBERG
FLER BÖCKER PÅ GÅNG Thage G Peterson berättar att han planerar skriva fler böcker, bland annat en som ska vara en tragisk kärlekshistoria.

– Tack så mycket.

Du har haft en lång politisk karriär. Är det något särskilt du minns?

– Nej, det har gått i ett sedan jag anslöt mig till SSU vid tolv års ålder. Visst finns det mycket som varit särskilt, men det viktiga har hela tiden varit kärleken till partiet.

Har du någonsin ifrågasatt den kärleken?

– Nej, aldrig. Men det är klart att jag upptäckt brister i socialdemokratin och arbetarrörelsen. Men de är inte så stora att jag skulle kunna rösta på något annat.

Vilka brister?

– Smällen ja-sidan fick i folkomröstningen visar att vi har en svår tid framför oss i partiet. Dessutom har vi stora problem i vår organisation.

Kan du precisera?

– Organisationen har åsidosatts länge, och i dag vill ytterst få arbetare delta i våra möten. Att svara på varför det blivit så är en stor utmaning för partiet.

Vem har gjort störst intryck på dig?

– Olof Palme, utan tvekan. Vi hade en mycket speciell relation. Men jag räknar både Ingvar Carlsson och Göran Persson som nära vänner.

Ingvar Carlsson och Kjell-Olof Feldt beskriver bland annat Palme och finanskrisen på 1990-talet på helt olika sätt i sina böcker. Vem har rätt?

– Du får mig aldrig att bli domare. Varje människa har tolkningsföreträde till sitt eget minne, och de har valt att komma ihåg helt olika saker. Men Ingvar är den noggranne av dem, mer säger jag inte.

Du har själv skrivit tre böcker. Planerar du fler?

– Ja, jag skriver en bok om betydelsen av arbetarrörelsens kurser och konferensgårdar. Dessutom ska jag försöka skriva en tragisk kärlekshistoria.

Och så, till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att jag och min familj får behålla hälsan. Och att vi ska hitta lösningar på sjukskrivningarna och arbetslösheten som slår hårt, särskilt mot de unga.

Jonas Lindgren