Nya mesiga vänsterpartiet

NYHETER

Vänsterpartiet har blivit mesigt.

Eller anpassat sig till verkligheten.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
ingen revolutionär glöd Vänsterns partiledaren Ulla Hoffmann är bara en tillfällig lösning och förslaget till nytt partiprogram är en urvattnad historia jämfört med det nuvarande.

I februari samlas vänsterpartiet till kongress. Viktigaste frågan är att utse en ny partiledare efter Gudrun Schyman som avgick i vintras. Dagens ledare, Ulla Hoffmann, vikarierar bara på posten.

Dessutom ska vänstern anta ett nytt partiprogram. Det förra klubbades så sent som 2000.

Programkommissionens förslag presenterades i går. Jämfört med det nuvarande är det mesigt, på gränsen till urvattnat.

Klassamhället ska inte längre avskaffas.

Bankerna ska inte ägas av samhället.

Monarkin ska inte upphävas. Bara ersättas.

Sverige ska inte gå ur EU.

Däremot ska kapitalismen fortfarande avskaffas. Och patriarkatets baksida har blivit ännu svartare än den var förut.

Vill regera

Vänsterpartiets gradvisa retirering från gamla positioner beror inte bara på att man vill verklighetsanpassa partiet. Man vill också bli mer regeringsfähigt.

När Göran Persson förra hösten med kraft tillbakavisade alla planer på en koalition med vänsterpartiet och miljöpartiet hänvisade han till deras utrikes- och säkerhetspolitik.

Nu mjukar vänstern upp sin hållning. I stället för att kräva att Sverige ska gå ur EU konstaterar man att partiet var emot ett medlemskap. Men att man respekterar utslaget i folkomröstningen 1994.

Saktmodiga

Också i andra internationella frågor har vänsterpartiet blivit mer saktmodiga. I stället för att kräva att vetorätten i FN:s säkerhetsråd avskaffas påpekar man bara att organisationen bör demokratiseras.

Om det räcker för att socialdemokraterna ska kunna sitta i samma regering som vänsterpartiet är oklart. Samarbetet ska utvärderas nästa höst och tills dess hinner en massa vatten rinna under broarna.

Har vänsterpartiet utvecklats till en samling pragmatiska realister eller till undfallande veklingar? Läs och döm själva.

Lena Mellin