Hon blir Danmarks nästa drottning

Mary gifter sig med kronprins Fredrik

Foto: aftonbladet bild
Kronprins Fredrik får sin Mary.
NYHETER

Mary Elizabeth Donaldson får danska drottningens välsignelse.

I dag offentliggjorde hovet förlovningen och den kommande vigseln mellan kronprins Fredrik och australiensiska Mary.

Drottning Margrethe bekräftar att hon godkänner den kungliga förlovningen mellan kronprins Fredrik, 35, och Mary Donaldson, 31.

Tillkännagivandet sker formellt under regeringsmötet den 8 oktober klockan 10, då drottningen officiellt meddelar att hon godkänner sonens planerade äktenskap med Mary.

Det blivande brudparet kommer inte att göra något officiellt framträdande innan dess.

Bröllop i vår

Något datum för vigseln har inte meddelats, men bröllopet sker någon gång i vår, säger hovmarskalken Ove Ullerup.

Paret har redan flaggat för att man håller presskonferens den 8 oktober klockan 15.30 på Frededensborgs slott, och väntas då berätta alla detaljer om bröllopet.

Om allt går som planerat blir det första gången någonsin som en australisk medborgare gifter in sig i ett europeiskt kungahus.

Möttes under OS

Paret möttes i september 2000 under olympiaden i Sydney.

Kronprinsen var där tillsammans med sin bror prins Joachim och träffade Mary Donaldson på flera officiella tillställningar och fester.

Den vackra fastighetsmäklaren Mary gjorde så starkt intryck på kronprinsen att han åkte tillbaka till Australien en månad senare.

Jobbade som fastighetsmäklare

Julen 2001 sa Mary upp sig från jobbet på mäklarfirman Belle Property i Sydney och flyttade hem till sin far Storbritannien.

Därifrån reste hon till Danmark och kronprinsen. Under de första månaderna bodde Mary i Fredriks lägenhet på Amalienborg, men skaffade senare en egen våning i Köpenhamn. Samtidigt fick hon också jobb som projektledare på Microsoft.

Att det lutade åt äktenskap stod klart i augusti i år, då drottning Margrethe hemlighetsfullt men leende berättade att hon gladdes åt kronprinsens vägnar.

Prinsens tidigare flammor

Danske kronprins Fredrik har varit hett byte för kvinnor. Han kopplades samman med en rad vackra danskor innan han slutligen föll för Mary Donaldson.

Caroline Olsson