Experter: Nu finns det bevis

Räcker sannolikt för häktning enligt Leif Silbersky

NYHETER

Den häktade 35-åringen har friats och polisen har anhållit en ny man – på sannolika skäl misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Enligt advokat Leif Silbersky innebär det att polisen nu har teknisk bevisning.

– Nu har man med all sannolikt en sådan kraftfull bevisning att det bedöms räcka för en häktning på sannolika skäl, men att det också med all sannolikhet föreligger tillräckliga skäl för att man ska väcka åtal, säger han till TT.

Sannolika skäl är den högsta graden av misstanke. Enligt flera experter innebär det att polisen nu anser sig ha bevis som binder den anhållne mannen till brottet.

– Troligtvis finns det spår i form av DNA eller annat. Det kan vara andra omständigheter, som mycket starka vittnesmål från personer han känner som binder honom till platsen, säger Ingemar Krusell, tidigare spaningsledare i Palmeutredningen, till aftonbladet.se.

Samma bevis friar

Experter talar också om att den bevisning som misstänkliggör den nu anhållne är samma som friar den tidigare häktade 35-åringen.

– I lyckliga fall kan det vara så att det finns ett överensstämmande DNA, till exempel från kepsen, säger Ingemar Krusell.

Christian Diesen, professor i processrätt vid Stockholms universitet, är av en liknade uppfattning. Han tror att spaningsledningen nu har kunnat göra en matchning som inte kunde göras mot 35-åringen.

– Antingen genom bilderna eller DNA, säger Christian Diesen till TT.

”Lång väg kvar”

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms, universitet vil dock höja ett varnande finger.

– Det verkar som om det finns någon sorts teknisk bevisning som binder den här personen till brottet. Då är ju sannolikheten att det är rätt person något större, men det fortfarande en lång väg till att en eventuell dom har vunnit laga kraft, säger han.

Anders Thoresson