Glupsk panter sprider skräck i Nordirland

Dödar får och skrämmer bybor i Ballybogey

NYHETER

En något annorlunda kattjakt pågår i Nordirland.

En panter eller en puma har hållit landsortsbefolkningen i skräck i flera veckor.

På onsdagen satte polis och djurexperter igång storjakten på det stora kattdjur som härjar i Nordirland, uppger AP och flera irländska medier.

Det man tror är en panter eller en puma har dödat får och skrämt slag på lokalbefolkningen.

Mätt och belåten

Nu använder polisen en helikopter med värmesökande kamera i kattjakten. Trots att polisen lyckats spåra katten till skogarna i Ballybogey norr om Belfast har man inte kunnat fånga den. Och djuret tycks inte lida någon nöd. Ytterligare två får föll offer för kattdjuret på onsdagen.

Kan finnas flera djur

Ulsters djurskyddsförening vill skjuta djuret med bedövningspil. Men man är medveten om att polisen kanske kommer att tvingas döda djuret. En bedövningspil når nämligen inte långt som ett traditionellt, dödande vapen.

Puman eller pantern tycks ha härjat i flera veckor innan polisen lyckades lokalisera den.

Just nu tror man att katten ligger lågt ett tag för att smälta maten den fått i sig. Därför kan det ta flera dagar innan den blir sedd igen, skriver AP.

Enligt djurskyddsföreningen kan det finnas flera stora kattdjur som springer lösa i Nordirland. I landet finns inget förbud mot att äga farliga, vilda djur. Sedan tidigare tar djurskyddsföreningen hand om fyra tigrar som hållits som husdjur.

Samtidigt cirkulerar uppgifter om att historierna om vilda kattdjur i Nordirland inte är annat än moderna skrönor, vandringsägner som återkommer med jämna mellanrum. Det ska till och med ha gjorts dokumentärer på temat. I en av dokumentärerna konstaterade en expert att de rivna fåren i själva verket skadats av helt vanliga hundar.

Malin Ekmark