DNA-prov ledde till nytt gripande

Polisen har lyckats knyta mannen till både mordvapnet och kepsen

NYHETER

På onsdagen grep polisen en ny misstänkt för mordet på Anna Lindh. Det ska vara ett hårstrå från den misstänkte som ledde till gripandet.

Dagens Nyheter skriver att det var när DNA-analysen på hårstråt kom som polisen beslutade sig för att gripa mannen.

På onsdagen greps en man i 25-årsåldern, på sannolika skäl misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Polisen var under sin presskonferens vid lunchtid mycket förtegen om vad som lett fram till gripandet och varför misstankegraden nu är högre än vid häktningen av 35-åringen.

Men enligt uppgifter till Dagens Nyheter är det ett DNA-prov som ligger bakom det nya gripandet.

DNA-prov från hårstrå

Strax efter mordet ska den nu misstänkte mannen ha klippt sig. Polisen fick tillgång till det avklippta håret och gjorde en DNA-analys. Det var när den analysen var klar som polisen ansåg att man gjort ett genombrott i utredningen, skriver DN.

Både mordvapnet och den keps som polisen hittade i anslutning till mordplatsen ska ha knutits till den person som nu sitter anhållen på Kronobergshäktet.

Mannen uppges vara i 25-årsåldern. Enligt DN:s källor ska han, inte långt före mordet på Anna Lindh, ha sökt vård för sina psykiska besvär. Mannen avvisades då från sjukhuset.

Psykiskt instabil

Mannen ska vara bosatt i en söderförort till Stockholm. Han uppges vara narkotikamissbrukare men ser inte nergången ut.

Han beskrivs vidare som en ensamvarg, fixerad vid kända personer och är tidigare dömd för brott. Mannen bedöms som farlig.

– Enligt poliskällor är det den gripne mannen som finns på bilderna från övervakningskamerorna på NK, skriver Dagens Nyheter.

De tips till polisen som gjorde att mannen blev aktuell i utredningen kommer från flera oberoende källor, enligt Svenska Dagbladet. Ett tips ska ha kommit från ett sjukhus där mannen sökt hjälp efter mordet. Ett annat från en läkare som tidigare behandlat mannen.

Malin Ekmark