Hans DNA finns på kepsen

Polisen säker på att 24-åringen är rätt man

1 av 2
”HAN BAR ALLTID MUNKJACKA OCH KEPS” 24-åringen greps i går i sin bostad. Polisen lyckades säkra DNA-spår från 24-åringen hos en av Stockholms frisörer. De stämmer överens med DNA på kepsen där även Anna Lindhs DNA finns. Enligt en granne bar 24-åringen alltid munkjacka och keps.
NYHETER

Flera utredare betraktar i dag mordet på utrikesminister Anna Lindh som uppklarat.

Den 24-årige man som anhölls i går kan kopplas till den keps som mördaren tros ha burit. Både hans och Anna Lindhs DNA finns på kepsen.

- Det är så starkt det kan bli, säger en centralt placerad poliskälla.

Den nationella insatsstyrkan grep 24-åringen vid 10-tiden i går förmiddag i bostaden i en av Stockholms södra förorter. Han fördes till polishuset på Kungsholmen där ett kort förhör hölls.

Han delgavs misstanke om mord - och förnekade anklagelserna.

24-åringen är en av de män som polisen haft på sin lista över möjliga gärningsmän. Polisen hade fått flera tips om honom, det sades bland annat att han är lik den så kallade NK-mannen.

- Han är inte helt olik, säger länskriminalchefen Leif Jennekvist.

Bevakat varje steg

24-åringen var inte helt okänd för länskriminalen. En av mordutredarna drev 1999 en utredning mot honom och kände väl till hans bakgrund.

Under de senaste dagarna har polisens spanare bevakat varje steg som 24-åringen tagit.

För att kunna avfärda eller stärka misstankarna mot honom i den nu aktuella utredningen behövde polisen hans DNA.

Kort efter knivdådet mot Anna Lindh för två veckor sedan hittade polisen en keps som var slängd i en papperskorg längs den misstänkta flyktvägen. Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har vid undersökningar av kepsen funnit DNA-spår av Anna Lindh och en annan person.

I går förmiddag stod det klart att det okända DNA:t på kepsen matchade 24-åringens. Polisen har enligt obekräftade uppgifter även kunnat binda mordvapnet till honom.

Enligt Aftonbladets källor tog polisen reda på 24-åringens DNA utan att han visste om det.

Redan den 10 september, dagen då Anna Lindh höggs ned, misstänkte polisen att mördaren hade klippt sig direkt efteråt och ändrat sitt utseende.

Polisen förhörde ett flertal frisörer i centrala Stockholm. Minst en av dem uppgav att hon sent på eftermiddagen den 10 september hade fått en kund som stämde in på signalementet.

Fick avklippt hår

Enligt Dagens Nyheter lät 24-åringen klippa sig kort efter mordet. Polisen fick tillgång till hans avklippta hår och kunde göra en DNA-analys.

Metoden att DNA-testa möjliga - men inte formellt misstänkta - gärningsmän har använts i flera andra brottsutredningar.

Metoden är omstridd och har kritiserats av bland andra advokater.

Den anhållne 24-åringen stämmer väl in på polisens troliga gärningsmannaprofil - en psykiskt labil ensling som kan vara våldsam och kanske tidigare har använt kniv. 24-åringen är dömd för ett knivöverfall och en rad andra brott.

Flera poliser är i dag mycket lättade över den senaste utvecklingen i utredningen och betraktar i dag mordet på Anna Lindh som uppklarat.

- Det här är mycket glädjande. Och det känns skönt att vi slipper riskera en upprepning av hur det gick efter mordet på Olof Palme, säger en centralt placerad poliskälla.

Den 35-årige man som häktades i fredags som skäligen misstänkt för mordet är numera friad från misstankarna.

I går, när svaren på DNA-testerna hade kommit, frigavs han.

Fler artiklar om gripandet

Sannolika skäl en starkare misstanke

24-åringen är på sannolika skäl misstänkt, vilken är den starkaste misstankegraden.

Den släppte 35-åringen var skäligen misstänkt, medan den gripna 24-åringen är på sannolika skäl misstänkt.

Advokat Bo Thorén berättar vad skillnaden är.

Richard Aschberg, Andreas Harne, Lennart Håård, Camilla Norström