Fina betyg – men ensam

24-åringen skickades till Belgrad – kom tillbaka tyst och inåtvänd

1 av 3 | Foto: JAN JOHANNESSEN
Husrannsakan Den nu anhållne 24-åringen har under en kort period vistats på ungdomshem. Han har berättat att det var den bästa tiden i hans liv. Nu bor han tillsammans med sin mamma i en förort söder om Stockholm. Vid en husrannsakan i går i bostaden tog polisen med sig flera kassar med saker som ska undersökas av tekniker.
NYHETER

Ensam och annorlunda.

Blyg i skolan och bitter på livet.

- Jag minns honom som väldigt inåtvänd och svår, säger en klasskamrat.

Aftonbladet har talat med klasskamrater och vänner till mannen som sedan i går är på sannolika skäl misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Alla minns en stor kille som alltid satt för sig själv och som ingen vågade bråka med. En enstöring som betedde sig lite märkligt. En del beskriver honom som konstig, andra använder ord som annorlunda och knepig.

Alla minns honom som mycket ensam.

"Blev aldrig mobbad"

Ingen kommer ihåg att han någonsin verkade ha en kompis.

- Han blev arg väldigt lätt så det var ingen i klassen som ville ha med honom att göra. Men han blev aldrig mobbad, han var för storvuxen för att bli retad, säger en av hans förra klasskamrater.

Den anhållne är född i Sverige, men delvis uppvuxen i forna Jugoslavien varifrån hans föräldrar kommer.

Mamman och pappan flyttade till Sverige i början av 1970-talet och bosatte sig i en välbärgad Stockholmsförort. När sonen var sex år gammal skickade de honom och hans två år äldre syster tillbaka till Jugoslavien. Syskonen bodde med morföräldrarna i en liten stad nära Belgrad och gick i skolan där i flera år.

Utan mamma och pappa - de stannade i Sverige för att tjäna ihop till uppehället.

Svårt att återvända

I ett av kriminalvårdens yttranden berättar 24-åringen att han inte vet varför föräldrarna gjorde så här. Men han upplevde det som mycket svårt att återvända till Sverige.

Han var 13 år, saknade kompisar och hade nästan glömt bort det svenska språket. Skolan blev svår. Innan han kunde börja högstadiet var 24-åringen tvungen att gå ett år i förberedelseklass.

Men han klarade ett medelbetyg i nian och fick flera VG på gymnasiet, bland annat i företagsekonomi och naturkunskap, dessutom ett MVG i matematik. Ändå blev gymnasiet ett misslyckande.

Kände sig utanför

Han var den ende med invandrarbakgrund och kände sig utanför.

- Han var alltid tyst, men kunde få små raseriutbrott utan någon särskild anledning. Det hände att folk skrattade åt honom för det, säger en tjej till Aftonbladet.

- När han hade något att säga vågade ingen säga emot, säger en annan person.

24-åringen har berättat hur jobbigt han hade det hemma under den här tiden. Han bråkade ofta med sin pappa. Sonen dög inte och fick ofta skäll.

Med ett år kvar på gymnasiet hoppade 24-åringen av det samhällsvetenskapliga programmet.

- Han bara försvann helt plötsligt och det gick en massa rykten om att han mördat någon, säger en tjej som gick i 24-åringens klass.

Knivhögg sin pappa

Det hade han inte.

Men han dömdes till skyddstillsyn för att ha knivhuggit sin pappa i ryggen under ett familjebråk. Därefter flyttade han med sin mamma och storasyster till en stad söder om Stockholm.

Under en kort period bodde han på ungdomshem för att "komma bort från allt". Han har berättat att det var den bästa tiden i hans liv, men han flyttade senare hem till sin mor. Hon har försörjt honom genom åren - han har bara haft några ströjobb i bland annat byggbranschen, på restaurang och på en städfirma.

En av hans arbetsgivare polisanmälde honom för utpressning. Krögaren driver en välbesökt turistkrog i Stockholm.

- Vi har brutit alla kontakter sedan flera år tillbaka. Jag har inte träffat honom sedan 1999 när det här inträffade. Det är en ung skitstövel, säger krögaren.

För tre år sedan flyttade 24-åringen med modern och systern till en förort söder om Stockholm, men enligt honom själv blev han utslängd i februari för två år sedan och tvingades bo hos kompisar.

Men under senare tid tycks modern och sonen ha försonats.

Fler artiklar om gripandet

Camilla Norström, Richard Aschberg, Andreas Harne, Lennart Håård