– Visst är det otroligt

Aftonbladet träffade 35-åringens advokat Gunnar Falk på planet

NYHETER

BRYSSEL-STOCKHOLM

Klockan är efter åtta på kvällen när planet lyfter och advokat Gunnar Falk har knäppt upp sin vita skjortkrage, och vi talar om 35-åringen och veckan som gått.

- Otroligt, säger han.

- Helt osannolikt.

Foto: JONAS BILBERG
LÅNG ARBETSDAG Aftonbladet träffade 35-åringens advokat Gunnar Falk på kvällsplanet hem från Bryssel. Det hade då varit en lång arbetsdag. Mobilen visade 86 meddelanden när Gunnar Falk stängde av telefonen.

Gunnar Falk hann kolla sin mobil innan han klev på kvällsplanet hem från Bryssel. Det fanns 86 meddelanden. Då stängde han av.

Vilken arbetsdag. Han sniffar lite på sig själv: "Stinker jag?" Dagen har han tillbringat i oset av Bill och Boy, i ett polishus i norra Bryssel, ett trassligt ekobrottmål, sex personer i ett pytterum, varav flera kedjerökare.

Lite efter elva var det paus, då talade Falk med åklagare Agneta Blidberg, och ringde sedan 35-åringen på häktet. "Min kille", som han säger.

- Då visste min kille ingenting.

Vad sa han?

- Jag fick känslan att han inte riktigt kunde ta det till sig. Han var fattad. Men så är det, människor jublar inte och skriker för sådana besked, det är inte som på film.

Vad har du rått honom?

- Att be om hjälp att ta sig till en plats där han känner sig trygg och kan landa. Jag har informerat min kille om medietrycket men det är nog svårt för honom att förstå eftersom han inte sett själv.

Felaktigt misstänkt

Jag vet inte om även advokat Falk behöver "landa". Något vanligt mål har det inte varit. Vi petar lite i fläskfilén som SAS dukat fram, Falk lägger ner besticken och blir ivrig, upprepar ord som "otroligt".

Det är hans andra politikermord, och åren 1986 och 2003 flätas ihop. För 17 år sedan gällde det 33-åringen som felaktigt misstänktes för Palmemordet, hängdes ut med namn och bild i tidningen Arbetet - och dåvarande chefredaktör Lars Engqvist fälldes för förtal.

- Det är otroligt, säger Falk, men samma dag Anna Lindh knivhöggs sprang jag på Engqvist.

Så greps 35-åringen och Gunnar Falks hustru bad när hon hörde nyheten: "Ta inte det försvaret."

Men så blev det.

- Killen hade begärt mig för han var med som åhörare medan jag försvarade en kompis till honom. Och det är klart man känner spänningen. Hetluften.

Satt i förhör

- Samma dag det var minnesstund satt jag i förhör... precis som jag satt med 33-åringen under Palmehögtiden där i Stadshuset.

- Jag är inte religiös" men visst är det otroligt?

Så kom helgen, familjen Falk åkte som vanligt till fritidshuset i Hacksta, i närheten av Anna Lindhs barndomshem.

- Jag åkte förbi och tänkte: jaha, nu är jag försvarare åt mannen som misstänks ha tagit hennes liv.

Men det var fel kille.

- Tja, man får in mängder av tips, somligt har bäring mot en viss person, och måste kontrolleras. De utredare jag träffat är kompetenta killar.

Var det skälig grund?

- Jag har förståelse för det. För så här lätt är det att bli häktad. Praxis är att hellre en för mycket. Vilket är åt skogen, att den misstänkte ska betala priset.

Men historien är inte avslutad.

Artikel på väggen

På väggen i sitt kontor har Gunnar Falk bakom glas och ram den gamla artikeln från tidningen Arbetet med rubriken: "Vi hade fel". Jag förstår att han gärna skulle utöka sin tavelsamling.

- Ja, det är ju detta med integritetskränkningen. En av de största någonsin, hörde jag Jan Guillou säga. Men det kräver lite tankemöda. För då orsakar man ännu större publicitet. Kanske vill min kille hellre ha lugn och ro.Samma dag som det var minnesstund satt jag i förhör - precis som under Palmehögtiden

Försvarade 33-åringen misstänkt för Palmemordet

Kerstin Weigl