"Gör Margot Wallström till ny utrikesminister"

55 procent av Aftonbladets läsare vill att hon ska leda UD

NYHETER

Välj Margot Wallström, Göran Persson!

Du får en duktig utrikesminister. Och fullföljer traditionen med kompetenta kvinnor i ledningen för UD.

Från europa till världen I fyra år har Margot Wallström, 48, jobbat som EU-kommissionär med bas i Bryssel. Nu kan det vara dags för henne att komma hem till Stockholm - för att bli utrikesminister.

I slutet av nästa vecka väntas Göran Persson presentera sin nya regering. På lördagen inleds förhandlingarna om EU:s nya grundlag i Rom. Det vore bra om den nya utrikesministern kunde delta redan från början.

Aftonbladets nätläsare har sin uppfattning klar. Över 55 procent vill ha Margot Wallström.

Det är lätt att hålla med. Trots att hon ännu inte fyllt 50 (49 på söndag) är Wallström en av Sveriges mest erfarna politiker.

Göran Persson specificerade nyligen de krav han ställer på den person som ska leda arbetet på UD. Margot Wallström passar som handen i handsken.

Inrikespolitisk förankring

Wallström har gjort allt i svensk politik. SSU-ombudsman i tre år. Riksdagsledamot i sex år. Statsråd i sju år.

Efter mer än fem år utomlands är hon fortfarande förankrad i den svenska myllan. Bland annat deltog hon i kampanjen inför folkomröstningen om EMU för två veckor sedan.

Social förmåga

En framgångsrik politiker måste kunna småsnacka. Det är vid kaffet, smörgåssnittarna och i pauserna som de stora besluten tar form och allianserna bildas.

Om Margot Wallström inte kunde det förut har hon under fyra år som EU-kommissionär lärt sig läxan ordentligt.

EU-samarbetet utformas inte vid förhandlingsborden. Det är slutpunkten, grunden läggs långt tidigare i en korridor eller vid ett middagsbord.

Språkkunnig

Margot Wallström jobbade i knappt två år som direktör på ett tv-bolag i Sri Lanka. Och har sedan 1999 bostad och jobb i Bryssel. Hon kan både termerna och jargongen.

Stor arbetskapacitet

Wallströms arbetsförmåga är det inget fel på. Däremot har hon tidigare bevisat att hon inte jobbar under vilka villkor som helst.

Som kultur- och socialminister flyttade hon hem en del av departementet till Karlstad och jobbade därifrån delar av veckan.

Många höjde på ögonbrynen i stället för att se det som ett styrkebevis. Margot Wallström vet vad hon vill och är beredd att prioritera. Det är aldrig en dålig egenskap. För en utrikesminister är den helt nödvändig.

Göran Persson skulle kunna ha lagt till ytterligare ett krav på sin lista. Erfarenhet av internationellt arbete. Även det har alltså Margot Wallström. Både som direktör och toppolitiker.

Tradition av kvinnor

Sverige har en stolt tradition av kompetenta kvinnor i ledningen för UD. Karin Söder (c) var först, redan på 1970-talet. Hon följdes av Margaretha af Ugglas (m) 1991, Lena Hjelm-Wallén (s) 1994 och Anna Lindh 1998. Under de senaste tolv åren har den svenska utrikesministern varit kvinna.

Kort sagt, Persson. Glöm att du och Margot inte drog jämt i valrörelsen 1998. Svälj förtreten över att hon förklarade nej-sidans seger i folkomröstningen 14 september med bristande politiskt ledarskap på ja-sidan.

Margot Wallström är din nya utrikesminister. Om du lyckas övertala henne.

Lena Mellin, ANALYS