Dödsfärd efter besök på psykakut

Kvinna i vansinnesfärd på motorväg

NYHETER

HELSINGBORG

Den kvinnliga bilförare, som i slutet av juli körde en och en halv mil på fel sida på E 6 i Skåne, hade samma dygn släppts ut från psykakuten. Nu anmäler hennes föräldrar de ansvariga till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN).

Under vansinnesfärden norrut mot Helsingborg inträffade flera allvarliga olyckor med mötande fordon. Den slutade vid Ättekulla trafikplats där den 21-åriga kvinnan krockade med en lastbil och avled omedelbart. Tre andra personer skadades allvarligt och ytterligare fyra lindrigt.

Polisen konstaterade tidigt att kvinnan hade varit i dåligt psykiskt skick. Av anmälan framgår det att hon föregående natt hade sökt hjälp hos psykakuten på Helsingborgs lasarett och bett att få bli inskriven som patient, men sedan ångrade hon sig, rapporterar Helsingborgs Dagblad/NST.

Hon tilläts då gå med en sömntablett och rekommendationen att när som helst kontakta psykakuten igen.

Föräldrarna hävdar att det var en grav missbedömning från de ansvariga på kliniken och anser att dottern borde ha tagits in för psykiatrisk tvångsvård eftersom hon uppvisade psykotiska tecken. Enligt lagen kan det ske när läkare bedömer att patienten är en uppenbar fara för sig själv eller för andra och själv motsätter sig vård.

TT