Stockholm drar åt svångremmen

Minst sex kommuner vill höja skatten

Foto: magnus sandberg
stockholms stad rationaliserar Annika Billström i höstas med nya budgeten som innehöll en skattehöjning med 50 öre. Nya höjningar är inte aktuella, enligt Billström.
NYHETER

Skattechock i vissa Stockholmskommuner.

Åtstramningar och sparpaket i de andra.

Lågkonjunkturen slår hårt mot nästa budgetår.

– Visst känner vi av lågkonjunkturen, säger finansborgarrådet Annika Billström (s). Just nu är det tufft eftersom arbetslösheten stiger och det leder till ökade kostnader, samtidigt som vi får lägre bidrag.

Vill rationalisera

Trots denna dystra prognos blir det inga skattehöjningar för Stockholms stad.

– Vi har redan genomdrivit skattehöjningar på 50 öre. Lösningen är inte att ständigt höja skatten. Jag tror på rationaliseringar av våra verksamheter i stället. Min ambition är att inte höja skatten mer under denna mandatperiod, säger Annika Billström.

Det är minskade skatteintäkter och stigande kostnader för handikappomsorg och socialbidrag som har ställt till det för kommunerna. Många kommunstyrelse-

ordförande som Aftonbladet har talat med pekar även på att skatteutjämnings-

systemet, den så kallade Robin Hood-skatten, skapar problem.

Även landstinget är i kris. Det färdiga budgetförslaget väntas komma i slutet på oktober.

Landstinget vill höja

– Men jag kan redan säga att det finns en mycket stor risk för skattehöjningar inom landstinget, säger finanslandstingsrådet Dag Larsson. Vi måste ha en budget i balans och saknar tre miljarder kronor för att få det att gå ihop. Skulle man försöka täcka in hela underskottet med skatt innebär det en höjning av skatten med en krona. Men förmodligen blir det både besparingar och en något lägre skattehöjning.

Så blir det i din kommun

Terri Herrera Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM