"Svensk tv-reporter mördades av DDR"

En person häktad i Berlin – 19 år efter dramat i Stockholm

NYHETER

BERLIN

Den svenska tv-journalisten Cats Falck och hennes väninna mördades 1984 på uppdrag av den östtyska säkerhetstjänsten Stasi.

Det skriver tidningen Berliner Zeitung på torsdagen, rapporterar TT:s korrespondent i Tyskland.

Tv-reportern Cats Falck hittades tillsammans med sin väninna död i en bil i Hammarbykanalen i Stockholm.

Morden, som i Sverige har avskrivits som olycka, kan vara på väg att klaras upp, sedan den tyske riksåklagaren låtit gripit en 53-årig man i Berlin. Mannen häktades i Karlsruhe den 23 september.

Enligt den tyska tidningen Berliner Zeitung mördades Cats Falck, därför att hon genom sina undersökningar fått reda på för mycket om smuggling av högteknologi och vapen från Sverige till den kommunistiska regimen i Östtyskland. Leveranserna ska ha skett till Rostock.

Dessutom ska Cats Falck ha fått kunskap om hur Bofors smugglade ammunition till DDR, vilken senare såldes vidare till Iran, som då var i krig med Irak. Ammunitionen var vid exporten deklarerad som jaktammunition.

Förgiftade av mördarkommando

Berliner Zeitung skriver att mördarkommandot från DDR bestod av tre personer, däribland den nu häktade mannen. De ska ha tagit sig in i Västtyskland vid staden Hof i Bayern via en av de hemliga övergångar säkerhetstjänsten Stasi hade i järnridån. Därefter ska de ha rest till Sverige och Stockholm via Danmark.

I Stockholm ska de ha tagit kontakt med Cats Falck och bjudit henne och hennes väninna på restaurang. Där ska kvinnorna ha förgiftats. Därefter placerades de i Cats Falcks bil, som sedan rullades över kajkanten ner i Hammarbykanalen.

Mördade DDR:s fiender

Hos riksåklagaren i Karlsruhe kommenterar man inte häktningen av 53-åringen. Men för aftonbladet.se bekräftar man att häktningen skett.

53-åringen som kallas för Jürgen G. är tysk medborgare. Han misstänks nu för mord på människor som setts som statsfiender till DDR. Några uppgifter om Cats Falck lämnar man inte. I ett pressmeddelande skriver riksåklagaren att man inte kan lämna några detaljer av utredningstekniska skäl.

Sveriges ambassad i Berlin är inte inkopplad i fallet.

– Men när det gäller att värdera innehållet i Berliner Zeitungs artikel är det väldigt svårt, säger Gösta Grassman, ambassadens pressråd.

Han säger att det inte finns några tydliga källor redovisade i artikeln och inga andra tidningar hade på torsdagen skrivit om de nya uppgifterna kring Cats Falcks död.

Mordorder från högsta ort

Berliner Zeitung skriver att uppdragen att mörda personer, som av en eller annan anledning stod i vägen för DDR:s intressen inte ska ha kommit från enbart säkerhetstjänsten. Besluten ska ha fattats ännu högre upp, av personer i den dåvarande stats- och partichefen Erich Honeckers absoluta närhet, skriver Berliner Zeitung.

Enligt tidningen misstänker riksåklagaren att mördarkommandots offer fanns både i DDR och utomlands. Förutom Cats Falck och hennes väninna kan de utländska offren vara personer som gjorde affärer med det östtyska företaget Koko, specialiserat på smuggel. Kokos främsta uppgift var att på det sättet skaffa västvaluta åt DDR.

Första tipset 1997

De första offentlig kända uppgifterna, som talade om att Cats Falck mördats och att spåren ledde till Östberlin, kom för sex år sedan via ett anonymt brev till Säpo från Tyskland, skriver TT.

Utredningen kring dödsfallen togs upp av polisen igen 1997, efter att ha legat nere i flera år. Orsaken var det anonyma brevet som pekade ut Stasi för att ha mördat de båda kvinnorna.

Cats jobbade på SVT

Enligt de tyska uppgifterna mördades Cats Falck för att hon under sitt arbete på Rapportredaktionen kommit känsliga uppgifter på spåren. Men på redaktionen känner man inte till att Cats Falck hade sådana uppgifter.

– Jag visste ingenting och redaktionsledningen visste ingenting, säger dåvarande Rapportchefen Ingemar Odlander till TT.

Vid tiden för Cats Falcks död var hon relativt ny som journalist. Hade hon tillgång till någon form av känsliga uppgifter var hennes chefer helt ovetande om det, skriver TT.

Andra kollegor och Falcks dåvarande fästman Lasse Stömstedt har däremot vittnat tidigare i olika medier om att Cats Falck sagt att hon ''höll på med något stort''.

Fakta

TT , Malin Ekmark