24-åringen begärd häktad i dag

NYHETER

Åklagarna begär 24-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Beskedet kom före de första förhören.

– Åklagare och spaningsledning verkar bombsäkra, säger Ingemar Krusell, pensionerade kriminalkommissarie.

Flera källor talar om en mycket stark bevisning mot den 24-årige mannen. Enligt uppgift är åklagarna och spaningsledningen övertygade om att man funnit rätt man.

På torsdagen valde överåklagare Agneta Blidberg och chefsåklagare Krister Petersson att begära häktning – två dygn före tiden skulle ha gått ut.

– Det ligger helt i linje med gårdagens besked att han anhölls på sannolika skäl, säger Ingemar Krusell, tidigare spaningsledare i Palmeutredningen.

När en åklagare väljer den starkare misstankegraden försöker man så snart som möjligt få in häktningsbegäran – på så vis får rätten ta ställning till bevisningen. Och anhållningstiden hålls så kort som möjligt.

När beskedet kom hade den 24-årige misstänkte ännu inte förhörts någon längre tid. I det korta, inledande förhöret nekade han till brott.

– När det gällde 35-åringen hade man bara mycket diskutabla vittnesmål. Det är uppenbart att man nu har en mycket stark teknisk bevisning, säger Ingemar Krusell.

Det första längre förhöret med den misstänkte 24-åringen kommer troligen att hållas under på torsdagseftermiddagen.

Mannens advokat Peter Althin säger att det inte krävs så mycket för att begära någon häktad på den starkare misstankegraden när det gäller så här allvarliga brott.

– Något mer än när det gällde 35-åringen bör det ju finnas men jag vet ännu inte vari det består, säger Peter Althin till TT.

I sin häktningsframställan begär chefsåklagare Krister Petersson 24-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord på utrikesminister Anna Lindh.

– Agneta Blidberg är vanligtvis en försiktig åklagare – det är därför hon är överåklagare. Men i går uttalade hon sig väldigt bestämt, säger Ingemar Krusell.

Begäran har lämnats till Stockholms Tingsrätt och förhandling kommer att hållas klockan nio i morgon.

Fler artiklar om gripandet

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM