Åsne beskylls för falsk rapportering

Kollegor på norsk television anklagar henne för bluff

NYHETER

Åsne Seierstad var aktuell för Stora journalistpriset i Norge 2002, men fick det inte.

Från norsk television kom uppgifter om att Åsne förfalskat reportage.

Åsne Seierstad blev Åsne med stora delar av världen när hon rapporterade från kriget i Irak.

I dagarna har hon varit omskriven för sin storsäljande bok "Bokhandlaren i Kabul". Bokhandlaren själv påstår att Åsne ljuger i boken och att hon smutskastar honom och hans familj.

Trovärdighet ifrågasatt

Nu är Åsne i hetluften igen. Det visar sig att flera personer på norsk television, NRK, ifrågasatt trovärdigheten i flera reportage som Åsne Seierstad gjorde under sin tid i Afghanistan. Kritiken går ut på att Åsne iscensatt reportage där hon utgett sig för att befinna sig på platser där hon aldrig varit.

– Detta är hårresande! Jag är arg och chockad, säger Åsne Seierstad när den norska tidningen VG konfronterar henne med anklagelserna.

”Jag vill ha fram allt!”

Den jury som skulle bestämma vem som skulle få Stora journalistpriset 2002 fick uppgifterna om att Åsne skulle ha gjort falska reportage från flera medarbetare på NRK. Anklagelserna kom både som brev och vanliga samtal. Men exakt vilka på NRK som anklagar Åsne är okänt.

– Kritisera och så gömma sig. Jag vill ha fram allt! Jag vill se breven, säger Åsne till VG.

Tyckte att hon var okunnig

Åsne Seierstad säger att hon aldrig har försökt ge ett falskt intryck av att befinna sig på platser där hon inte varit.

– Jag hade ingen kameraman, men det hade SVT. De ringde mig från NRK i Oslo och sa: ”Du Åsne, han kan inte filma med dig, men de har varit ute i Kabul och gjort en del tagningar. Kan du vara så snäll och lägga din grej till SVT:s bilder?”. Det var det jag gjorde, säger Seierstad.

Hon säger att det handlar om en vanligt form av samarbete mellan NRK och SVT.

De på NRK som kritiserat Åsne har också synpunkter på hennes kunnande. De påstår att hon knappt höll näsan över vattenytan när hon rapporterade från Afghanistan.

Slutet på historien om Stora journalistpriset 2002 blev snöpligt:

Ingen fick priset. 50.000 norska kronor delades aldrig ut.

Malin Ekmark