24-åringen i cellen – med bortrakat hår

Förnekade brott vid första riktiga förhöret i dag

NYHETER

I häktet sitter den misstänkte mördaren med bortrakat hår och ögonbryn.

Mellan förhören är en vakt och om han så vill en bok hans enda sällskap.

I dag sa han till polisen:

– Jag har inte begått något brott.

Foto: Henry Lundholm
24-åringen sitter på Kronobergshäktet i Stockholm. Stor grafik: Så ser det ut i häktet

Den 24-årige mannen har begärts häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Anna Lindh. Nu sitter han under så kallad sekundbevakning på Kronobergshäktet.

Redan när den friade 35-åringen greps stängdes en del av en 150 meter lång korridor av och en av häktets fem specialceller togs i bruk.

Bevakas genom glasdörr

I samma cell sitter nu 24-åringen. Genom glasdörren bevakas han hela tiden av en häktesvakt som sitter utanför på en stol.

Monotonin bröts vid lunchtid i dag av ett första ordentligt förhör. Tillsammans med sin advokat Peter Althin talade han i 30-45 minuter med förhörsledarna Eiler Augustsson och Marianne Öhman vid länskriminalen i Stockholm.

– Han förnekar fortfarande brott, säger Peter Althin till TT.

Gjort drastiska saker

Målet med sekundövervakningen är att 24-åringen inte ska kunna skada sig. Mannen har en historia av psykisk sjukdom och har gjort drastiska saker kort innan gripandet.

En källa säger till aftonbladet.se:

– Han har rakat av allt hår och ögonbrynen.

En häktad har vanligtvis tillgång till en cell med radio, tv, gardiner och sängkläder – som kan användas till snaror. I 24-åringens cell har han en madrass klädd i galon och sina kläder.

– En så ingripande åtgärd som att ha någon under ständig tillsyn kräver kontinuerlig omprövning, säger Kronobergshäktets chef Lars-Åke Pettersson till aftonbladet.se.

En timme i rastbur

Målet är att alla häktade ska få vara i normal häktesmiljö. Man försöker ta hänsyn till människan och arbetar för att undvika att bryta ned en person under tiden som misstänkt.

Med tiden kan 24-åringen – som dessutom är anhållen med alla restriktioner – få välja ut en bok och kanske en videofilm att titta på. En timma om dygnet får han vara i en tårtbitsformad bur med träväggar och gallertak på häktestaket.

Lars-Åke Pettersson vill inte kommentera varför man beslutat om sekundbevakning, men räknar upp de skäl som normalt beaktas.

Brottets art.

Agerande vid inskrivning.

Sjuksköterskor och läkares bedömning.

Bedömning av vårdarna som tar hand om personen

Tidigare behandligsjournaler.

– Han har bedömts som alla andra. Vanligtvis blir det inte sekundövervakning och det finns en rad steg i en övervakning – från detta till oregelbunden övervakning, säger Lars-Åke Pettersson.

Trivts bra i häktet

Mycket talar dock för att man lagt stor vikt vid det faktum att mannen misstänks för mordet på utrikesminister Anna Lindh. I sina tidigare kontakter med häktesmiljön har 24-åringen inte mått dåligt.

Tvärtom. Vid två olika tillfällen – som misstänkt för två olika brott – har 24-åringen i polisförhör förklarat hur bra han trivs i det lugna häktet.

När han häktades efter att ha attackerat sin far förklarade han.

– Här är bättre än hemma, här är lugnt. Jag har till och med kunnat läsa en bok.

Vid ett senare gripande och häktning förklarade han åter i polisförhören hur bra han trivdes i häktet.

– Det här är mitt hem där jag trivs bra och slipper betala hyra och mat, sa han.

Fler artiklar om gripandet

Mattias Lundell, Petter Ovander