Polisen: Vi ser mordet som uppklarat

Tekniska bevis knyter mannen till mordet uppger poliskälla

NYHETER

En keps med DNA-spår blev det stora genombrottet i jakten på Anna Lindhs mördare.

På fredagen hålls häktningsförhandlingar mot den misstänkte 24-åringen.

Mannen nekar till brott.

- Vi betraktar mordet som uppklarat. Den misstänkte är främst bunden till mordet genom tekniska bevis. Det finns en klar koppling mellan Anna Lindh och mördaren, säger en centralt placerad källa till TT.

Det var den keps som hittades utmed mördarens flyktväg som ledde polisen till 24-åringen. På kepsen fanns DNA från den nu misstänkte mannen, däremot inget DNA från utrikesminister Anna Lindh, erfar TT.

Vid niotiden i onsdags morse fick utredarna beskedet från Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) om DNA-fyndet på kepsen. Strax efteråt beslöt överåklagare Agneta Blidberg att anhålla 24-åringen. En kort stund senare greps han i sin bostad i en förort söder om Stockholm.

Redan på torsdagen lämnade Blidberg in en häktningsframställning mot 24-åringen. Han är på sannolika skäl misstänkt för mordet på Anna Lindh. Att häktningsframställningen kommer så kort tid efter gripandet är ytterligare ett tecken på att bevisningen mot 24-åringen anses stark.

”Uppklarat''

Polisen har hårstrån men det har inte gjorts någon DNA-analys på dem, enligt källan.

Håret är ändå intressant för utredarna. 24-åringen krävde enligt Svenska Dagbladet att hans kompis skulle raka av honom håret. Om kompisen vägrade hotade 24-åringen med att skada hans flickvän.

Den skräckslagne vännen gjorde som han blev tillsagd, men misstänkte att hans kompis var den man polisen sökte. Han lämnade därför över det avklippta håret till polisen.

Enligt olika källor är det DNA från håret som knutit 24-åringen til mordplatsen.

Polisen har också fått ett preliminärt besked från experterna i England om resultatet av de prover som skickats dit för analys. Det gäller undersökning av blod som hittats på mordvapnet, en morakniv. Enligt vad TT erfar är resultatet av analysen till nackdel för 24-åringen.

Mannen sitter nu i den isoleringscell på Kronobergshäktet som den tidigare misstänkte 35-åringen satt i. Genom glaset i isoleringscellens låsta pansardörr bevakas 24-åringen varje sekund, även då han går på toaletten och duschar.

Under torsdagen hölls förhör med den misstänkte 24-åringen.

-?Han vidhåller sin inställning till anklagelserna. Han förnekar fortfarande brott, säger advokat Peter Althin, som är offentlig försvarare för 24-åringen.

Dömd vid tre tillfällen

Sedan 1997 har den 24-årige mannen dömts för fem olika brott vid tre tillfällen.

Första fällningen kom när han attackerat sin pappa med en kökskniv. Han utdelade ett tiotal hugg mot fadern, vars skador betecknades av läkare som ''potentiellt livshotande''.

Mannen genomgick en rättspsykiatrisk undersökning, men enligt tingsrättens dom saknades medicinska förutsättningar för att överlämna honom, då 17 år gammal, till rättspsykiatrisk vård. Läkarnas utlåtande är på grund av mannens låga ålder hemligstämplat.

Tingsrätten dömde mannen till skyddstillsyn i kombination med psykiatrisk behandling inom frivården.

Under 1999 dömdes han för brott mot knivlagen samt vapenbrott medan han 2001 dömdes för olaga hot och ofredande.

Fler artiklar om gripandet

TT