35-åringen får skadestånd

Oklart hurt stort beloppet blir

NYHETER

Den 35-årige man som suttit häktad misstänkt för mordet på Anna Lindh kommer att få ett skadestånd av staten.

Hur mycket mannen kommer begära är inte klart ännu, säger hans advokat Gunnar Falk till TT.

Vid lunchtid i onsdags släpptes 35-åringen från Kronobergshäktet. Där hade han suttit i mer än en vecka misstänkt för att ha mördat Sveriges utrikesminister.

35-åringens advokat Gunnar Falk säger att mannen kommer att kräva ett skadestånd för den tid han suttit frihetsberövad.

- Jag har inte funderat på storleken. Jag får sätta mig ner och fundera på hur mycket de särpräglade omständigheter som finns ska påverka storleken på beloppet, säger Gunnar Falk till TT på torsdagskvällen.

Begär mer än vad som är brukligt

Klart är att 35-åringen kommer att begära mer än vad som brukar betalas ut vid frihetsberövanden, mellan 7 000 och 10 000 kronor för en vecka.

Justitiekanslern Göran Lambertz, som avgör hur mycket staten ska betala ut, säger att han redan börjat överväga en lämplig summa. Fall som har uppmärksammats mycket brukar medföra att ersättningen stiger.

- Jag vill inte säga någonting om det förrän jag har sett en ansökan. Något skadestånd i miljonklassen kan det inte bli tal om, men det bör bli klart över 10 000 kronor, säger Göran Lambertz till TT.

Inte klart om skadestånd från medier

Det är ännu inte klart om 35-åringen kommer att kräva skadestånd från olika medier.

- Vi har inte fattat några som helst beslut. För att ta ställning till skadestånd rörande frågan om eventuellt förtal så kräver det en hel del övervägande. Att man går igenom de publiceringar som har skett, säger Gunnar Falk.

Kulturminister Marita Ulvskog efterlyste på torsdagsmorgonen i en intervju med Sveriges Radio att medier som går för långt i sin rapportering får betala högre skadestånd.

- Jag tror det måste handla om en självreglering och kanske också om att det får ekonomiska konsekvenser, mycket kännbara ekonomiska konsekvenser för de medier som går för långt, sade Ulvskog.

TT