Bush högdjur i franska kort

Pekas ut som farlig myndighetsperson av fransk vänstergrupp

NYHETER

I jakten på Saddam Hussein och hans gelikar tillverkade amerikanerna en kortlek med eftersökta irakier.

Nu kontrar fransmännen genom att ge ut en egen kortlek. Bush är ruter kung. Jokern i leken är Usama bin Ladin.

Foto: ap
I den franska kortleken beskrivs USA:s president George W Bush som en ”ordförande för en baseball-klubb".

Syftet med den franska kortleken är enligt skaparen Thierry Meyssan att avslöja 52 av de farligaste, amerikanska myndighetspersonerna.

På varje kort finns ett foto på personen och en text som förklarar valet.

Ruter kung, USA:s president George Bush, beskrivs som ”ordförande för en baseball-klubb”. Spader äss är försvarsminister Donald Rumsfeld.

Bush hot mot säkerheten

Meyssans kortlek är en motreaktion på den kortlek amerikansk militär skapade i jakten på eftersökta irakier.

– Jag tycker att det var fullständigt ovärdigt att presentera en människojakt i form av ett spel, säger Thierry Meyssan till nyhetsbyrån AP.

– Vi tänkte att den här kortleken skulle kunna vara en förevändning att förklara varför vi anser att George Bush regering är ett hot mot den internationella säkerheten, säger Meyssan.

Vill översätta kortleken

Omkring 2 500 franska versioner av kortleken har redan sålts för ungefär en hundralapp styck på internet. Meyssan säger att man planerar att sälja kortleken i affärer inom kort och att man vill översätta den till tio olika språk.

Meyssan leder det franska vänsternätverket Voltaire. I Frankrike är han känd för sin bästsäljande bok ”9/11: Den stora lögnen”. I boken hävdar Meyssan att det aldrig kraschade ett plan i Pentagon den 11 september. Attacken ska istället ha varit ett lögn, påhittad av en grupp amerikanska militärer.

Malin Ekmark