Kraftigt jordskalv i Japan - 121 skadade

7,8 på Richterskalan – myndigheterna varnar för jättevågor

NYHETER

Ett kraftigt jordskalv skakade på fredagsmorgonen lokal tid ön Hokkaido i norra Japan.

Enligt AP har minst 121 människor skadats. Tidigare uppgifter pekade på flera döda. Flera byggnader har satts i brand och strömmen har försvunnits på många ställen.

Nu varnar myndigheterna för jättevågor längs kusten.

Foto: ap
En kraftig brand utbröt i ett industriområde i staden Tomakomai efter skalvet.

Skalvet mätte 7,8 på Richterskalan och är ett av de kraftigaste i området på länge. Den norra ön Hokkaido har drabbats värst. Enligt det japanska tv-bolaget NHK har 121 personer skadats och ett tåg med 39 människor ombord spårade ur, dock utan dödlig utgång. En kraftig brand bröt också ut på ett industriområde i staden Tomakomai, rapporterar AP.

- Vi försöker samla information om hur stora skadorna är, säger en talesman för myndigheterna i Hokkaido till NHK.

Skalvet inträffade klockan 4.50 lokal tid, 21.50 på torsdagskvällen svensk tid, och ska ha haft sitt epicentrum ute i havet, cirka 75 mil norr om Tokyo.

En dryg timme efter det första skalvet skakade marken igen, den här gången av efterskalv. Myndigheterna har gått ut i tv med en tsunamivarning, att en skalvutlöst jättevåg hotar att slå in från havet.

Från vissa kuststäder har man redan rapporterat att en meter höga tsunamis nått land, uppger NHK.

Hokkaido är den näst största av Japans öar och huserar såväl kärnkraftverk som aktiva vulkaner. Fem miljoner människor bor på ön, vars huvudstad Sapporo 1972 höll i vinter-OS.

Tsunamivarningen utfärdades i första hand för östra och centrala Hokkaido.

Åsa Asplid, TT