Persson ger fortsatt stöd för Jan O Karlsson

- men tillförordnade utrikesministern vill inte kommentera ”skvaller”

NYHETER

Jan O Karlsson undrar varför medierna så ofta rycker saker han säger ur sitt sammanhang, när han försöker säga viktiga saker. Det senast uppmärksammade uttalandet - det om ''bögfrågor'' - vill han inte kommentera.

Jan O Karlsson vill inte kommentera skvaller, säger han angående påståendet i tidningen Omvärlden att han i maj månad under en utfrågning skulle ha uttalat frasen ''nu får det väl vara slut på alla bögfrågor'' efter att ha tröttnat på frågor från en representant för RFSL.

TT: Men har du sagt det?

- Jag befattar mig överhuvudtaget inte med den sortens skvaller. Jag kan inte kommentera det, hade det hänt borde det väl ha kommit upp då.

Jan O Karlsson anser inte att han säger dumma saker oftare än andra.

- Det har blivit en roll som ni har givit till mig. Jag har ju oerhört många viktiga saker att ägna mig åt som skulle kunna uppmärksammas om man bara ville eller iddes.

Han anser att medierna rycker saker han säger ur sitt sammanhang - och det när han försöker säga viktiga saker, ibland på ett tillspetsat sätt.

- Till exempel Texasgubbe, det var en oerhörd hård kritik mot USA som det inte andas en rad om.

Förtroende

Reaktionerna har varit många på Jan O Karlssons förmodade uttalande. Själv vill han inte heller kommentera kraven på hans avgång. De som har haft sådana krav har varit i kontakt med Göran Persson och det är inget som han vill blanda sig i.

Vad tänker statsministern göra för att återupprätta hans förtroende? undrade Tasso Stafilidis (v) vid en frågestund i riksdagen på torsdagen. Stafilidis är vice ordförande i riksdagens HBT-grupp, ett tvärpolitiskt nätverk i riksdagen som arbetar med frågor som berör homo-, bi- och transsexuella.

- Vi vet inte ens om han ha sagt det. Han bör rimligen få förklara sig, svarade Persson, som underströk att Karlssons gärningar talar ett annat språk.

Lite oförsiktig

Efter frågestunden undrade journalisterna om han inte är trött på alla samtal med Jan?O Karlsson olämpliga uttalanden.

- Inte alls. Det finns inget som är så uppiggande som samtal med Jan O Karlsson. Han är snabb, verbal, ibland väldigt rolig och några gånger lite oförsiktig, sade Persson.

Bland andra har Sören Andersson, förbundsordförande för Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL), krävt hans avgång.

Sören Andersson och Jan O Karlsson har kommit överens om att de ska träffas.

''Politiken värre''

Uttalandet speglar en attityd, menar Sören Andersson. Men värre är den politik som förs.

- Fortfarande utvisas homosexuella till länder där de riskerar att stenas.

Vissa frågor har lyfts internationellt men det är för otydligt och för mycket prat, tycker Andersson.

- För att vi ska ha förnyat förtroende krävs att han sätter ner foten och arbetar för förändringar.

Lillemor Idling/TT , Annika Clemens/TT

ARTIKELN HANDLAR OM