Sju döda i Irak när granat exploderade

Kastades in i folkmassa

NYHETER

Sju irakier dödades i en granatattack nordost om Bagdad på torsdagskvällen. I huvudstaden dödades en vaktmästare när en bomb briserade vid ett hotell där utländska journalister är baserade.

Sju civilpersoner dödades och 13 skadades när en granat kastades in i folkmyllret på al-Burtuqala-torget i Baqubah, nästan sju mil nordost om Bagdad, uppgav polis- och sjukhustalesmän. Vem som låg bakom dådet är okänt. Tidigare har amerikanska soldater i Baqubah vid flera tillfällen råkat ut för liknande attacker.

Bombdådet mot hotellet i centrala Bagdad utfördes på morgonen. Vaktmästaren dödades och två andra skadades. En journalist skadades lindrigt i armen. Enligt en polistalesman var torsdagens attack den första riktad mot utländska journalister.

En taleskvinna för de amerikanska ockupationsstyrkorna sade att två militärfordon hade angripits på förmiddagen i staden Mosul.

-?Attacken utgjordes av två hemmagjorda sprängladdningar och följdes av eldgivning med automatvapen. Åtta soldater skadades vid striden, varav tre allvarligt. Ett militärfordon förstördes, sade taleskvinnan.

En brittisk soldat som tjänstgjorde nära staden Basra har avlidit efter ett vådaskott i tisdags, rapporterade också det brittiska försvarsdepartementet.

Samtidigt fastslog amerikanska utredare att de soldater som var inblandade när nio irakiska säkerhetsmän dödades tidigare denna månad inte gjort något fel. Generallöjtnant Ricardo Sanchez, befälhavare för USA:s marktrupper i Irak, meddelade att de amerikanska soldaterna hade ''agerat enligt reglementet''.

TT