24-åringen fixerad vid Anna Lindh

Misstänkte mördaren: Mitt offer ska bli en stark kvinna

1 av 2
KRITISK TILL ANNA LINDH Misstänkte 24-åringen ska ha sagt till flera personer att han anser att Anna Lindh begått allvarliga fel. "Mitt offer ska bli en stark kvinna", sa han under en rättspsykiatrisk undersökning enligt uppgifter till Aftonbladet.
NYHETER

Den mordmisstänkte 24-åringen har sagt till flera personer att han är beredd att döda.

- Mitt offer ska bli en stark kvinna.

Och hans sjukliga intresse för kändisar ska framför allt ha gällt Anna Lindh.

Enligt Svenska Dagbladet ska 24-åringen ha berättat för flera personer att han anser att Anna Lindh begått allvarliga fel.

Om mannen har varit speciellt inriktad på just utrikesministern, eller träffat henne av en tillfällighet på NK, vet inte utredarna ännu.

Ända sedan tonåren har 24-åringen mått dåligt. Hemförhållandena beskrivs som svåra av kriminalvården. Han upplever att livet saknar mening.

Dömd tre gånger

Tre gånger har han dömts till skyddstillsyn.

Han var för sjuk för fängelse. Och för frisk för tvångsvård.

Enligt olika utredningar har 24-åringen flera gånger berättat om att hans eget liv är så meningslöst att han lika gärna kan döda en annan människa.

- Jag ska mörda er allihopa, jag ska mörda era barn, ska han ha sagt till en person som polisanmälde honom för utpressning.

En vän till familjen har berättat att han tror att 24-åringen är kapabel att utföra något för att kunna sätta sig i respekt i sin omgivning.

Hotade kvinnor

Aftonbladet har varit i kontakt med en person med insyn i en sekretssbelagd rättspsykiatrisk undersökning gällande 24-åringen.

I undersökningen framkommer att 24-åringen haft konkreta tankar på att döda någon.

- Mitt offer ska bli en stark kvinna, ska han ha sagt enligt Aftonbladets källa.

Kan vara kvinnohat

Förre kriminalkommissarien och Palmespanaren Ingemar Krusell tror att mordet kan ha utlösts av ett väldigt kvinnohat.

- Det övervåld som han har använt sig av var inte bara för att skada henne eller döda henne, utan det är besinningslöst, säger han.

Att mördaren visste vem han högg ned tolkar Krusell som att han hyst agg mot Anna Lindh.

- Att han skulle ha yttrat att "det här har du förtjänat" gör att man kommer att ta reda på om andra hört honom säga att han hatade henne. Det är möjligt att man vill se om det var överlagt och om han tillhört någon extremistorganisation.

Camilla Norström, Annika Sohlander, Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM