Mötet med en kändis kan utlösa våldet

Psykiater Ulf Åsgård förklarar hur en ”stalker” fungerar

NYHETER

Den häktade 24-åringen misstänks ha en psykisk störning.

Hans beteende påminner om en så kallad stalker.

- De kan vara väldigt våldsamma, säger psykiatriker Ulf Åsgård.

Ulf Åsgård har arbetat som konsult åt både Säpo och Rikskrim, och har bland annat tagit fram gärningsmannaprofiler vid grova våldsbrott.

Han betonar att han inte närmare känner till den mordmisstänkte 24-åringen, men anser att en fixering vid kändisar kan förklara det brutala mordet på Anna Lindh.

Kan bli våldsamma

- Det finns gärningsmän som upplever en närhet till kändisar på ett speciellt sätt. Och den varma känslan kan förbytas till sin motsats, till exempel på grund av avundsjuka, säger Ulf Åsgård.

Det är vanligt att så kallade stalkers samlar på tidningsklipp om den kända personen, förföljer honom eller henne, ringer en massa telefonsamtal eller skickar mejl.

- Men hos en del finns det bara en tanke som ligger och gror under en längre tid. Och där kan mötet med den kända personen utlösa en våldshandling, säger Ulf Åsgård.

Förföljer okända

Även om det främst är kända personer som utsätts för stalkers kan deras sjuka fixering även drabba helt vanliga människor.

- Det kan vara flickan i snabbköpet, en lärare eller en tidigare klasskamrat eller flickvän, säger Ulf Åsgård.

24-åringen är dömd för att under en längre tid ha trakasserat en yngre kvinna som han inte kände. Utifrån vad Ulf Åsgård läst om mannen anser han att 24-åringen väl passar in på beskrivningen av Anna Lindhs mördare.

- Jag är inte förvånad över gripandet, konstaterar han.

Gunnar Svensson