Hans vän gav polisen bevis

Vännen rakade misstänkte 24-åringen – sparade håret

1 av 6 | Foto: svenskt skolfoto
”DET ÄR INTE JAG SOM GJORT DET” 24-åringen, som misstänks för mordet på utrikesministern, nekar.
NYHETER

Den mordmisstänkte 24-åringen gick efter mordet på Anna Lindh till en vän och krävde att han skulle raka av honom håret.

24-åringen hotade att ge sig på sin kamrats flickvän om han vägrade.

I dag häktades mannen.

Den skräckslagne vännen, som redan då anade att 24-åringen var den man som polisen sökte, ska då ha gjort som han blev tillsagd, enligt Svenska Dagbladet.

Men 24-åringen anade aldrig att hans vän sparade håret i en dammsugarpåse och att han senare överlämnade påsen till polisen.

DNA i kepsen

DNA-analys av håret ska nu ha knutit 24-åringen till mordplatsen, bland annat genom den keps som hittats.

Det blev ett genombrott för polisen i jakten på en misstänkt mördare.

Hårfyndet och kopplingen till 24-åringen är därför sannolikt ett av åklagarens starkaste bevis i dagens häktningsförhandling.

Det är inte bekräftat att 24-åringen känner till polisens bevis, men han har i två polisförhör förnekat att han mördat Anna Lindh.

-Det är inte jag som har gjort det, säger han, erfar Aftonbladet.

Lider av isoleringen

Enligt vad Aftonbladet erfar så uppträder 24-åringen förhållandevis lugnt under polisförhören. Men han lider uppenbart svårt av att sitta i isoleringscellen och vara bevakad varje minut.

Med rakat huvud sitter 24-åringen mitt emot förhörsledarna. 24-åringens advokat Peter Althin följer förhöret och när det är slut kan han ställa följdfrågor.

- Min klient svarade på alla frågor, säger Althin.

Därför sa han ja

Som riksdagsman mötte Peter Althin ofta utrikesminister Anna Lindh. I dag försvarar han den man som misstänks vara hennes mördare.

Varför accepterade du uppdraget?

-Om någon blir misstänkt för ett av de allvarligaste brotten i svensk modern rättshistoria och begär att en advokat ska biträda honom, så ligger det i rättssamhällets intresse att den advokaten också säger ja, säger Peter Althin.

Så fungerar rättvisan – steg för steg

Andreas Harne, Lennart Håård, Camilla Norström