Mördade – av DDR

Mysteriet med de två döda kvinnorna kan klaras upp nu

1 av 3
DERAS MÖRDARE KAN HA GRIPITS Cats Falck och Lena Gräns hittades döda ett halvår efter att de försvann. Nu har en man gripits i Berlin anklagad för att ha mördat dem för DDR:s räkning.
NYHETER

BERLIN/STOCKHOLM. Tv-journalisten Cats Falck och väninnan Lena Gräns försvann spårlöst 1984.

Sex månader senare hittades de döda i Hammarbykanalen.

Nu sitter en 53-årig tidigare spion häktad för mord på kvinnorna.

Det är generalriksåklagare Kai Nehm som ligger bakom häktingen av den 53-årige berlinaren Jürgen G som misstänks för mordet på Cats Falck.

Det var i går som tidningen Berliner Zeitung skrev att den före detta östtyska spionorganisationen Stasi skickade en mordpatrull på tre man för att mörda Falck.

- DDR-staten hade flera hundra agenter som tränats för att likvidera "förrädare", säger tyske historikern Hubertus Knabe.

Cats Falck och Lena Gräns åt middag på Öhrns Hörn 18 november 1984. Därefter försvann de. De hittades först en halvår senare, i Lena Gräns bil i Hammarbykanalen. Polisen betecknade det som en olycka.

Enligt de nya uppgifterna ska Cats Falck ha vetat för mycket om Bofors vapenaffärer med DDR. Tre män ska därför, på uppdrag av Stasi, ha bjudit väninnorna på restaurangen, förgiftat dem och dumpat dem i kanalen.

Tror inte på teorin

Men Eric Skoglund, tidigare kriminalinspektör vid mordkommissionen och den som utredde fallet, tvivlar. Kvinnornas kroppar obducerades och maginnehållet analyserades.

- Man fann mat och vin som stämde överens med det de åt och drack på restaurangen. Inget annat. Då hade fallet inte avskrivits som olycka, säger Eric Skoglund.

- Det var mycket halt den här kvällen. Bilen hade blankslitna däck. Troligen åkte de nerför en backe som svängde åt vänster. Det fanns skador på höger fram- och bakfälg. Spår därifrån stämmer överens med spår från rälsen vid kajen som bilen slagit i.

"Inget är otroligt"

Skoglund säger att också han hörde rykten om att journalisten Cats Falck skulle ha varit något stort på spåren, men att han aldrig fann något, även om han tog del av "journalistiska papper" som tillhört henne.

Tror du på den nya teorin?

Eric Skoglund ler lite, skakar på huvudet.

- Jag har svårt att tro det.

Johan Grenfors är polisintendent på rikskriminalen.

- Vi har inte fått någon information om det här via våra kanaler. För oss känns det ganska svalt.

De anhöriga fick beskedet om de nya uppgifterna via media.

Bevisen är starka

- Det har spekulerats om så många teorier. Men jag hävdar, fast jag vet ju inte... men jag tror att det var en olyckshändelse, säger Cats Falcks ena bror.

- Min syster körde bilen och hon hade bara haft körkort ett halvår. När väglaget var som det var kan det inte ha varit svårt att köra ner i vattnet.

Men att det är Tysklands högste åklagare som står bakom häktningen tyder på att bevisen mot 53-åringen är starka.

De försvann efter en middag på krogen

Asbjørn Svarstad, Alexandra Forslund