Jordbävning i natt skakade Japan

Hundratals skadade – tsunamivågor befaras

1 av 3 | Foto: AP
RAFFINADERIET BRINNER I morse stod ett oljeraffinaderi i lågor och myndigheterna oroade sig över eventuella skador på öns kärnkraftverk. Det kraftigaste skalvet inträffade klockan tio i fem på morgonen lokal tid.
NYHETER

LOS ANGELES

En kraftig jordbävning skakade i natt ön Hokkaido i norra Japan.

Det första skalvet uppmättes till 8,0 på Richerterskalan och följdes av ytterligare två kraftiga skalv.

I morse hade ett dödsfall rapporterats, över 200 skadats och 40.000 evakuerats.

Vid gryningen i Japan stod ett oljeraffinaderi i lågor och myndigheterna oroade sig över eventuella skador på öns kärnkraftverk.

- De inspekteras just nu, uppgav en talesperson vid Hokkaidos elbolag.

Strömavbrott

Strömmen hade brutits över stora delar av ön, ett tåg hade spårat ur och kraftiga sprickor i motorvägar fick myndigheterna att stänga av flera transportleder.

Samtidigt varnades befolkningen för kustområden där väntade tsunamivågor riskerade att slå in över land.

På vissa platser kom varningen för sent. Meteorologer uppgav att tsunamivågor redan nått staden Kushiro, vält fiskebåtar och svept med sig parkerade bilar.

Hur stora skador Hokkaido drabbats av var vid Aftonbladets pressläggning i morse oklart. Flera rapporter vittnade om kollapsade hus och skadade skyskrapor.

Under havsytan

- Vi försöker samla in uppgifter, sa räddningschef Sadayuki Kano.

Det kraftigaste skalvet inträffade klockan tio i fem på morgonen lokal tid. Epicentrum beräknades till cirka fyra mil under havsytan i närheten av hamnstaden Erimo, närmare 100 mil norr om Tokyo.

Det uppmättes först till 7,8 på Richterskalan men ändrades senare till 8,0. En timme senare kom ett efterskalv på 5,8, följt av ytterligare ett skalv på 7,0.

Fallande föremål

Hokkaido är den näst största av Japans öar, till ytan lika stor som Österrike, har fem miljoner invånare och aktiva vulkaner.

De flesta personskador verkade ha uppstått på grund av fallande föremål.

Räddningschef Hiroaki Tanaka i Kushiro uppgav att 47 personer förts till sjukhus.

- Situationen verkar lugna ner sig. Efterskalven avtar. Men skadorna kan öka om folk söker sig till sjukhus i egna bilar.

Magnus Sundholm

ARTIKELN HANDLAR OM