Diplomat – en trygg reträtt för politikerna

Bo Lundgren vill till ”Swingin' London”

NYHETER

Har man nått en viss position i politiken är man försörjd resten av livet.

Så är det och så kanske det ska vara. Eller?

I slutet av oktober lämnar Bo Lundgren uppdraget som ordförande för moderaterna. Han vill bli ambassadör i London, en post som blir ledig om ett år.

I så fall blir Bo Lundgren den nionde utlandsplacerade ambassadören som gått från politiken till diplomatin. På "fina" poster som Berlin, FN och sydafrikanska Pretoria sitter just nu ambassadörer utan diplomatisk skolning. De är före detta politiker.

Men så fungerar det svenska systemet. En politiker som nått en viss position har försörjningen garanterad resten av livet.

Blev inte omvald

Ett exempel. Maj-Inger Klingvall var riksdagsledamoten som så småningom avancerade till ordförande i riksdagens socialförsäk-ringsutskott.

Därifrån plockades hon in i regeringen av Göran Persson och blev ansvarig för pensioner och andra socialförsäkringar. Det fungerade inte särskilt bra så efter tre år gick hon vidare till UD som bistånds- och migrationsminister.

2001 avgick Klingvall på egen begäran. Hon hade inte lyckats bli omvald till socialdemokraternas verkställande utskott, den innersta cirkeln, och uppfattade det som en misstroendeförklaring av partiordföranden Göran Persson.

Ingen ekonomisk katastrof

Ett år senare utsågs hon till ambassadör och bor nu i residenset på Avenida Friedrich Engels i Maputo, Moçambique.

Det finns fördelar med det här systemet. För en framstående politiker behöver det inte innebära en ekonomisk katastrof att förlora en strid. Man sätter inte sin försörjning på spel genom att ha avvikande uppfattning.

Är Tham bäst?

Men det finns också nackdelar. Det är inte säkert att man blir en bra verkschef, ambassadör eller generalkonsul för att man varit statsråd eller statssekreterare eller vice partiordförande. Är exempelvis Carl Tham den bäste Tysklandsambassadör Sverige kan ha?

Systemet befäster också utvecklingen mot en professionaliserad politikerkår. I högtidstalen sägs ofta att det är bra att gå in och ut ur politiken. Det berikar debatten.

Verkligheten ser annorlunda ut. Att höga politiker lämnar politiken för ett vanligt civilt jobb tillhör undantagen. Att de kommer tillbaka är en raritet.

Politiker som blivit diplomater

Lena Mellin