Arvika-mannen flyttades från låst avdelning

- tre dagar senare högg han ihjäl 5-åringen på dagis

NYHETER

ARVIKA

Bara tre dagar före mordet på den femåriga flickan i Arvika flyttades den misstänkte 23-åringen från en låst till en öppen psykiatrisk avdelning.

Den ansvarige läkaren på avdelningen på sjukhuset i Arvika var en inhyrd leasingläkare som endast arbetat där en vecka, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

"Utredning pågår"

Det är den ansvarige avdelningsläkaren som formellt fattar beslutet att flytta en patient från en låst till en öppen avdelning. Huruvida det varit så i det här fallet vill inte Peter Lewin, chef för länspsykiatrin i Värmland, kommentera.

- Det pågår en utredning på Socialstyrelsen och den vill jag inte föregripa, säger Lewin.

Just med hänvisning till den pågående utredningen vill han inte heller kommentera på vilka grunder som beslutet fattades när 23-åringen flyttades från låst till öppen avdelning. Sjukhuset i Arvika ska inte haft tillgång till alla journaler om 23-åringen.

Olika journalsystem

Förklaringen till detta är de olika journalsystem som används inom psykiatrin i Värmland. I Karlstad, där 23-åringen tvångsvårdades i vintras, förs journalerna på data medan det är ett papperssystem i Arvika. Det innebär att journalerna i Arvika inte är tillgängliga direkt och handlingarna måste begäras in.

Peter Lewin är oklar över vilken information personalen i Arvika hade om mannens tvångsvård i Karlstad.

- Exakt vilken information som vilken personal hade är frågor som Socialstyrelsen ska reda ut. Jag kommer inte ihåg de exakta detaljerna i vilken information de hade tillgång till, säger Lewin.

Han tycker dessutom att tvångsvårdens betydelse i det aktuella fallet har överbetonats i mediers rapportering.

TT