Mordet på Anna Lindh – dag för dag

NYHETER

Onsdag 10/9: Klockan 16.14 larmas SOS Alarm om ett knivöverfall på NK i centrala Stockholm. Klockan 16.26 meddelar en polispatrull länskommunikationscentralen att utrikesminister Anna Lindh är knivskuren.

Klockan 16.39 kommer Anna Lindh till Karolinska sjukhuset.

Torsdag 11/9: Klockan 5.29 avlider Anna Lindh.

Fredag 12/9: Spaningsledningen uppger att en misstänkt mördare kan finnas på bilder som tagits av varuhusets övervakningskameror. Polisen vädjar till vittnen att höra av sig.

Lördag 13/9: Statens kriminaltekniska laboratorium fastslår att kniven som hittats på NK är mordvapnet.

Söndag 14/9: Polisen offentliggör omaskerade bilder från övervakningskamerorna på NK. Bilderna går ut till andra länder via Interpol och Europol.

Måndag 15/9: DNA säkras på den keps som den misstänkte mördaren kan ha burit. Trots sökningar i register går det inte att koppla DNA-fyndet till en viss person. DNA konstateras också på kniven. DNA-fynden skickas vidare till England för utförligare analys.

Överåklagare Agneta Blidberg beslutar på kvällen att anhålla en 35-åring man i hans frånvaro som skäligen misstänkt för mordet på Anna Lindh.

Tisdag 16/9: 35-åringen grips av polis klockan 21.07 vid en restaurang i närheten av Råsundastadion i Solna.

Onsdag 17/9: Advokat Gunnar Falk förordnas som offentlig försvarare åt 35-åringen. Förhör med den misstänkte hålls på kvällen.

Torsdag 18/9: En första DNA-analys är klar, resultatet offentliggörs inte.

Fredag 19/9: Minnesstund för Anna Lindh i Stockholms stadshus med 1 300 inbjudna gäster, bland dem många höga politiker från hela världen.

Chefsåklagare Krister Petersson begär 35-åringen häktad som skäligen misstänkt för mord. Häktningsförhandlingen hålls i Stockholms tingsrätts säkerhetssal och medieintresset är enormt. Mannen häktas men förnekar brott.

Lördag 20/9: En privat begravningsceremoni för Anna Lindh hålls i Ersta kyrka på Södermalm i Stockholm, ett hundratal anhöriga och vänner deltar.

Söndag 21/9: Polisen uppger att flera föremål - utöver kniven, kepsen och munkjackan - har samlats in längs mördarens förmodade flyktväg från NK mot Salén-huset.

Måndag 22/9: Utredningen fortsätter men omgärdas av total sekretess.

Onsdag 24/9: Den häktade 35-åringen släpps. En annan man, 24 år gammal, grips och anhålls på sannolika skäl misstänkt för mordet. Peter Althin utses till mannens advokat.

Torsdag 25/9: 24-åringen begärs häktad av chefsåklagare Agneta Blidberg.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM