Tre våldsbrott - tre gånger skyddstillsyn

"För svårt att dömas till vård i Sverige"

NYHETER

Den nu mordmisstänkte 24-åringen har dömts till skyddstillsyn för tre brott.

Han dömdes för att ha knivhuggit sin far, förföljt och hotat en tonårsflicka och ha begått vapenbrott.

Rättsexperter tycker nu att det är för svårt att dömas till psykiatrisk vård i Sverige.

– En person med våldsamma tendenser som blir dömd tre gånger till skyddstillsyn verkar inte ha fått den vård som sådana personer behöver, säger professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki till Ekot.

Skyddstillsyn innebär att man lever sitt liv i frihet men träffar en övervakare med jämna mellanrum, någon gång i vecka eller månaden, under ett år.

Alla som döms till skyddstillsyn ska genomgå ett program för att minska risken för återfall i brott. 24-åringen, som misstänks för mordet på Anna Lindh, dömdes alltså till skyddstillsyn vid tre tillfällen mellan 1996 och 2001.

Knivhögg sin far

Som 17-åring knivhögg han sin far med en kökskniv. Fyra år senare förföljde han en tonårsflicka och hennes familj. Han hotade att våldta och föra bort dem.

- Det är en mycket ung person som tydligen har begått våldsbrott och då borde han ha blivit behandlad på ett eller annat sätt dömd till vård, säger Jerzy Sanecki.

Enligt chefen för frivården där 24-åringen varit inskriven är det ovanligt att någon döms så många gånger till skyddstillsyn för så pass grova brott.

"För svårt att dömas till vård"

Jerzy Sanecki tycker att det i vissa fall är för svårt att dömas till rättspsykiatrisk vård.

– För att bli dömd till rättspsykiatrisk vård i Sverige numera krävs det så kraftiga psykiska störningar att väldigt få individer uppfyller de här kriterierna. Då är risken att man hamnar mellan stolarna. Man blir dömd till skyddstillsyn med någon typ av övervakning som för den typen av personer kanske inte är tillräcklig, säger han till Ekot.

Johan Kristensen