Peter Althin rasar mot polisens läckor

"Polisen läcker medan jag har yppandeförbud"

Foto: BJÖRN ELGSTRAND
Advokat Peter Althin försvarar den misstänkte 24-åringen.
NYHETER

24-åringens advokat Peter Althin rasar mot polisens läckor som tillhandahållit information till media. Samtidigt som han själv har yppandeförbud kring utredningen.

– Jag blir oerhört förbannad när jag inte kan bemöta dem och säga vad som är riktigt, fel eller vad som är ogiltigt. Jag kan inte säga någonting.

När 24-åringens försvarsadvokat Peter Althin i dag kom ut från häktningsförhandlingarna var han oerhört kritisk mot att polisen verkar läcka information kring utredningen.

– Det är oprofessionellt av poliskåren för det måste vara poliskåren vad jag förstår, eller någon polis som har någon form av insyn som läcker, när man vet att förundersökningssekretessen finns vilket är ännu starkare än tystnadsplikt.

"Onödigt att röja hans identitet"

Han tyckte också att det var onödigt att rätten röjde hans klients identitet och är nu orolig för att ytterligare information kommer att läcka ut till allmänheten.

– Alla som satt i rättssalen har tillgång till material men får inte säga någonting. Då skulle ju jag bli riktigt förbaskad om det imorgon läcker ut uppgifter från häktningsförhandlingarna.

Peter Althin är osäker på om den information som trots allt kommit ut har påverkat utredningen.

– Jag vet inte men det kan ha påverkat om inte annat medborgare om allt som skrivs. De kan få ett felaktigt intryck och ensidig information som aldrig är bra i sådana här sammanhang.

"Jag får inte yttra mig"

Själv är han noga med att påpeka att han själv har yppandeförbud vilket innebär att han inte får lämna ut några detaljer kring förundersökningen.

– Jag får inte yttra mig. När förundersökningen pågår ska man inte yttra sig.

Bör polisledningen ta tag i det här?

– Jag vet att den högsta polisledningen säger att det är förfärligt att det läcker men det räcker ju inte. Man måste sätta munkavle på hela poliskåren.

Bör polisen göra en egen utredning om läckorna?

– Det beror på. Det har jag gjort i andra fall där jag tycker att det behövs. Om det behövs här vet jag inte. Jag har bara fått ta del av en liten bit av det hela.

Susanne Nylén

ARTIKELN HANDLAR OM