”Jag tror inte det är sant”

Vännen Lasse Strömstedt om de nya uppgifterna kring Cats Falcks död

NYHETER

En före detta Stasi-agent har gripits i Tyskland. Nu misstänks han bland annat för mord på den svenska tv-journalisten Cats Falck 1984.

– Jag blev chockad när jag fick reda på det, säger författaren Lasse Strömstedt som stod Cats Falck mycket nära.

Foto: Lasse Allard
Lasse Strömstedt.

Mannen är 53 år. Han kallas för Jürgen G och ska vid minst tre tillfällen ha mördat utomlands på uppdrag av DDR-regimen.

Enligt tyska tidningar var Jürgen G med i det östtyska mördarkommando som 1984 förgiftade Rapport-journalisten Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns. Orsaken skulle ha varit att Cats Falck kommit känslig information på spåret.

Tveksam till nya uppgifter

Författaren Lasse Strömstedt hade en kort och passionerad sommarrelation med Cats Falck samma år som hon dog. De skildes som mycket goda vänner och pratade ofta med varandra.

Hur ställer du dig till de nya uppgifterna om Cats död?

– Jag är naturligtvis väldigt tveksam. Självklart kan det ha skett, men jag tror inte att det är Stasi. Vad skulle de ha för möjligheter att skicka ett mördarkommando till Stockholm för att förgifta en person? Och varför skulle de dra med Lena, säger Lasse Strömstedt.

Hade något på gång

Enligt de tyska tidningarna skulle Cats Falck ha kommit information på spåren som gjorde henne obekväm för den östtyska regimen. Men ingen på Rapport kände till att Cats hade tillgång till sådan information.

– Redan då på sommaren sa Cats att hon hade en stor grej på gång. Hon skulle träffa en tysk på Arlanda eller i närheten. Men det var ganska löst, inte så pass mycket att hon skulle kunna mördas för det, säger Lasse Strömstedt.

Skulle Cats kunnat jobba på något stort utan att hennes chefer visste om det?

– Cats gick alltid till redaktionen med sin information. Hade hon något scoop på gång skulle hon ha genomfört det inom ramen för sin anställning på Rapport.

”Vi måste få visshet”

När Cats och hennes väninna Lena försvann i november 1984 trodde Lasse Strömstedt direkt att de blivit utsatt för någon form av brott.

– Cats skulle aldrig frivilligt ha lämnat jobbet på Rapport och Lena skulle inte ha lämnat sitt barn. Jag kunde inte se något annat alternativ än att de blivit utsatta för brott.

Efter ett halvår, i maj 1985, hittades Cats och Lena döda i Lenas bil på Hammarbykanalens botten. Bilen hade slitna däck, det hade varit isigt och halt kvällen kvinnorna försvann. Teorin var att de kört av vägen.

– Det var en lättnad när de sa att det var en olycka och det var skönt att få visshet om vad som hade hänt, säger Lasse Strömstedt.

Med de nya uppgifterna kring Cats död tycker han att gamla sår rivs upp på nytt.

– Det enda jag hoppas på nu är att få fastslaget en gång för alla vad som hände. Är det ett brott måste brottslingen tas. Vi måste få visshet.

Lasse Strömstedt

Malin Ekmark