2000 svenskar behöver tvångsvård

"Man kan inte vänta på att de mördar någon"

NYHETER

2.000 svenskar ute i samhället skulle behöva tvångsvård.

För sin egen skull – och samhällets.

Det menar Sten Levander, professor i psykiatri.

- De måste få vård. Man kan inte vänta på att de mördar någon.

Järnspettsmannen i Åkeshov, mannen som körde ihjäl två personer i Gamla stan i Stockholm, mannen som mördade en femårig flicka i Arvika och 24-åringen som misstänks för mordet på Anna Lindh - samtliga har nekats den vård de behövde.

- Ribban ligger för högt för att få hjälp. Man måste vara sjukare än den friskaste som är intagen för att få vård, säger Sten Levander.

Neddragningar inom psykvården

De senaste åren har inneburit en nedmontering av svensk psykvård. Enligt Sten Levander får landets schizofrenipatienter, i snitt, bara 18 timmar vård per år. För sju år sedan fick varje schizofren i genomsnitt fyra till fem dygns vård.

- Färre kommer in för vård och de som är inne är inne mycket kortare, säger Sten Levander.

I Sverige finns omkring 40.000 svenskar som lider och schizofreni och ytterligare 40.000 som lider av andra psykiska sjukdomar.

Bland dessa finns det ungefär 2.000 som skulle behöva tvångsvård. Det handlar om personer som mediciner inte biter på eller om missbrukare och hemlösa som inte kan ta tillvara på sig själva.

Är de farliga?

- De handlar om en ökad risk. Alla har inte ihjäl folk men man kan inte vänta på att de mördar.

Vad kan göras för att situationen ska förbättras?

- Vi måste få en ny politik på det här området. Varken Lars Engqvist (socialministern) eller Tomas Bodström (justitieministern) klarar av att reda upp det här. Socialdemokraterna eller någon annan får göra det – något måste göras, säger Sten Levander.

Regeringens initiativ

Lars Engqvist låter via sin pressekreterare meddela att regeringen tagit två initiativ sedan våldsdåden i Åkeshov och i Gamla stan.

- Dels har socialstyrelsen fått i uppdrag att undersöka om det finns något samband mellan händelserna och om de föregåtts av brister i psykiatrin, säger Refik Sener.

- Dels kommer regeringen inom kort att tillsätta en psykiatrisamordnare. Samordnaren ska fortlöpande redovisa brister inom psykiatrin för regeringen och undersöka om psykiatrins resurser är tillräckliga.

Johan Kristensen

ARTIKELN HANDLAR OM