”Han har aldrig varit våldsbenägen”

24-åringens farfar talar ut om sitt barnbarn

NYHETER

Den mordmisstänkte 24-åringens farfar talar ut i en serbisk tidning. Han blir chockad när journalisterna kommer till hans by.

– Jag förstår att någonting hemskt har hänt eftersom ni är här.

24-åringens farfar är 78 år och bor i en liten by i Serbien. Han har en gård med några hästar. Hans barnbarn sitter nu häktad i Stockholm, misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh. Mannen och hans sonson pratas vid över telefon varje söndag. Senast de hördes verkade allt vara som vanligt. Därför kom beskedet något oväntat.

– Tänk att den man bryr sig mest om alltid är den som kommer med mest olycka. Man får inte ens dö ifred utan bekymmer om sina nära och kära.

Bad om ursäkt för att han högg sin far

24-åringens farfar fortsätter med att berätta om incidenten för sex till sju år sedan då hans barnbarn huggit ner sin far.

– Min sonson har aldrig varit våldsbenägen tidigare och han har bett om ursäkt för det som hände då.

Mannen har bott i Stockholm tillsammans med sin fru fram till pensionen då de flyttade tillbaka till sitt hemland. Under tiden i Sverige bodde 24-åringen hos dem. Han har även bott hos dem i Serbien som liten. I hans rum står fortfarande träfigurer som han täljt kvar, signerade med hans namn. Här finns också några Game Boy-spel kvar från tiden i Stockholm. Så länge han har bott hos sina farföräldrar har han enligt dem inte haft några problem med vare sig polis eller kriminella. Och han har inte umgåtts i några skumma kretsar.

En annan kvinnlig släkting minns 24-åringen som barn:

– Han var lugn, snäll, normal och ett lite tillbakadraget barn.

Hon beskriver honom också som en utmärkt elev utan några som helst problem.

Ville inte köra bil

24-åringens farfar berättar att hans sonson inte ville köra bil.

– Mitt barnbarn kör inte bil. Jag vet inte varför men det kanske är lika bra. Även om han har en ny BMW i garaget.

Han berättar också att han uppfostrat sin son och barnbarn och många gånger betonat vikten av att lära sig ett yrke.

Han känner inte till om 24-åringen har haft några psykiska problem men hävdar däremot att den misstänktes syster hade det förra året.

Susanne Nylén