Kompress glömdes i skinkan - i ett år

Sjukvården upptäckte inte misstaget

NYHETER

I omkring ett år hade en kvinna en kvarglömd kompress i ena skinkan efter en sårbehandling. Hon led svårt men ingen i sjukvårdskedjan upptäckte vad som orsakade hennes lidande förrän hon kom till kirurgkliniken i Värnamo

Nu utreder socialstyrelsen det sk lex Maria-fallet som gäller en svår felbehandling inom sjukvården i Jönköpings län, rapporterar Sveriges Radio Jönköping.

Det började förra året då kvinnan vårdades på länssjukhuset i Ryhov för en allvarlig sjukdom. Då uppstod ett trycksår på ena skinkan.

Kvinnan blev sämre

När det inte ville läka skickade hon till infektionskliniken där såret lades om. Kvinnan kom efter ett tag hem och behandlingen togs över av vårdcentralen och distriktssköterskor i hemkommunen. Men kvinnan blev bara sämre och led svårt.

I slutet av juli i år, ett år efter att hennes besvär börjat, kopplades kirurgkliniken i Värnamo in. Vid en operation där upptäcktes bomullskompressen, som hade glömts kvar vid någon tidigare behandling, djupt inne i såret.

Skadan beskrivs som allvarlig och Socialstyrelsen ska nu utreda var någonstans i sjukvårdskedjan det brustit och vem som har missat att ta bort kompressen.

Fler läkarmissar:

TT