”Social nedrustning leder till vansinnesdåd”

Advokat Peter Althin kritisk till dagens psykvård

NYHETER

 I går häktades en 24-åring för mordet på Anna Lindh.

  Hans advokat Peter Althin skyller mordet på den sociala nedrustningen.

  - Det är tragiskt att det krävs ett ministermord för att vi ska förstå att Sverige inte mår bra, säger han.

När Aftonbladet träffar Peter Althin har hans klient just häktats. Uppe på sitt advokatkontor är han fortfarande chockad av det stora pressuppbådet utanför tingsrätten.

  - Jag har aldrig sett så många reportrar på en gång. Jag tänkte: "Om de trycker på mer så kommer jag aldrig härifrån." Det var sanslöst.

  Peter Althin är också upprörd över att rättens ordförande avslöjade den häktades identitet.

  - Allmänheten tror ofta att den som blir häktad är skyldig. Därför är det så onödigt. Jag hade inte ens tänkt tanken att han kunde göra så, säger han.

  Peter Althin är belagd med yppandeförbud och kan inte säga något om sin klient eller bevisningen mot honom. Däremot vill han gärna prata om den sociala nedrustningen som enligt honom orsakat en lång rad vansinnesdåd det senaste året.

Resursbrist överallt

  - Jag ser bristande resurser överallt. Hos polisen, på häktena och i fängelser. Rättspsykiatrin har genomgått en fullständig nedrustning och det satsas alldeles för lite på förebyggande åtgärder, säger han.

  - Vi har nu fler brottsanmälningar än någonsin. Mer narkotika än någonsin. Ungdomsbrottsligheten ökar, våldsbrottsligheten ökar. Samtidigt mördas en femårig flicka, det kör en galning genom Gamla stan, någon springer med svärd och en annan bankar med järnspett.

Dog av överdos

  Problemet är dålig förebyggande vård?

  - Alldeles för dålig. Ända från förskolan och uppåt. Jag har själv fruktansvärt dåligt samvete. En ung kille i en av mina barns klass betecknades som busig redan i ettan. Då flyttade man honom till en specialklass. En liten kille, bara sju år gammal, som flyttas från alla sina kompisar.

  - Sedan gick tiden. Han var 17, 18 år när han ringde till mig och frågade om jag kom ihåg honom. Då var han heroinist och hade åkt fast för stöld. Jag försökte hjälpa honom så att han fick vård. Efter ett par år såg jag hans dödsannons i tidningen. Det var en överdos.

  - Då tänkte jag: "Varför reagerade jag inte? Hur kunde jag acceptera att han sattes i specialklass? Varför struntade jag i honom?"

Dyrt att inte satsa

  Borde vi satsa mer på

  barnen?

  - Man kan redan i förskolan se vilka som inte mår bra. Det är mycket billigare att satsa när de är små än att satsa i andra änden. Men vi struntar i barn som mår dåligt. Sedan när de fortsätter att må dåligt, hamnar fel och börjar begå brott stoppar vi dem i fängelse.

  Du är upprörd?

  - Ja, väldigt. Vi har ansvar för att de ska må bra när de är små. Men det ansvaret tar vi inte.

  Det kostar mycket att ändra på detta?

  - Det kommer att kosta väldigt mycket. Men det finns inget som kostar så mycket som att inte göra någonting.

Läs också:

Olle Castelius