"Han borde ha fått vård"

Den misstänkte 24-åringen gick fri trots grova brott

1 av 3
"DET VAR SANSLÖST" Peter Althin, som försvarar 24-åringen som i går häktades misstänkt för mordet på utrikesminister Anna Lindh, blev chockad av det stora pressuppbådet utanför tingsrätten. "Jag har aldrig sett så många reportrar på en gång. Jag tänkte: "Om de trycker på mer så kommer jag aldrig härifrån." Det var sanslöst", säger han till Aftonbladet.Foto : LEIF R JANSSON/SCANPIX
NYHETER

Han var våldsam, hotfull och visade tydliga tecken på psykiska problem.

Trots det dömdes 24-åringen flera gånger till skyddstillsyn - något som upprör experterna.

- Han skulle ha fått vård, pojken, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Första brottet som den misstänkte mördaren döms för är mycket våldsamt. På systerns 20-årsdag blir han rasande på pappan som är berusad och bråkig. Sonen hugger honom med en kniv flera gånger.

- Jag såg bara ett svart hål, förklarade han efteråt.

"Borde ha förstått"

Trots att han säger att han "bara vill försvinna" och verkar apatisk döms han enbart till skyddstillsyn. Det innebär att han är fri men måste träffa en övervakare och en psykolog regelbundet.

- Det är märkligt. De borde ha förstått att något är fundamentalt fel när en 17-årig pojke hugger sin pappa tio gånger. Han skulle ha fått vård utanför hemmet eftersom hemmet var en del av problemet, säger Jerzy Sarnecki, kriminolog vid Stockholms universitet.

Hotade döda

Kriminologen Leif GW Persson tror att rättens bedömning grundar sig dels på pojkens ungdom, dels på hans hemförhållanden.

- Med facit i hand var det inte bra. Ett hem inom den slutna ungdomsvården hade varit bättre, säger han.

När 24-åringen döms 1999 för brott mot knivlagen och vapenbrott har vittnen berättat att han hotat att döda dem.

Även denna gång döms han till skyddstillsyn.

Tredje domen i april 2001 slår fast att han hotat och ofredat en flicka som han blivit besatt av. När hon och föräldrarna hotar att anmäla honom säger han:

"Det kommer ändå inte att hända något, jag är ju psykiskt sjuk."

Domen blir skyddstillsyn och 24-åringen beläggs med ett besöksförbud.

Även frivården såg tecken på att 24-åringen var psykiskt sjuk och rekommenderade en liten sinnesundersökning.

Men rätten avstyrkte.

Flera experter säger att det är komplicerat att förutse vilka som är i behov av tvångsvård. Att låsa in de cirka 2 000 personer som i dag skulle behöva tvångsvård är omöjligt.

Dålig precision

- Vi har inte tillräcklig precision i våra bedömningar och då hamnar vissa mellan stolarna. Vi vet inte vilka som kommer att bli riktigt dåliga eller vilka som det kommer att fixa sig ganska hyggligt för, säger Leif GW Persson.

Vansinnesdådet mot Anna Lindh är ett av många i raden under senare tid.

- Det är oerhört allvarligt och kan leda till en ändring när det gäller skyddstillsyn som påföljd, säger överåklagare Sven-Erik Alhem.

Läs också:

Annika Sohlander