"Min sonson är en bra pojke"

Farmor berättar om misstänkte 24-åringen

NYHETER

MLADENOVAC

Den gamla kvinnan har svårt att förstå att det är hennes sonson som nu sitter häktad i Sverige misstänkt för mordet på Anna Lindh.

- Han är en bra pojke, säger hon.

Det är pyntat och välstädat i den lilla lägenheten hos 24-åringens farmor. På ett bord står en vacker blombukett. Hon fyllde 78 år i söndags och många kom för att gratulera henne.

"Duktigast i skolan"

Hon visar oss en bild som familjen i Sverige skickade henne - en bild med en marsipankaka och texten "78 år". I lördags ringde de och frågade om bilden kommit fram och då märkte hon inte att något skulle vara onormalt.

Att 24-åringen är en misstänkt mördare stämmer inte alls med hennes uppfattning av den älskade sonsonen.

- Han var den duktigaste i skolan. Han älskade att läsa böcker och spela spel. Jag såg aldrig att han höll på med knivar eller andra vapen som många andra pojkar.

- Han rökte inte och drack aldrig alkohol. Inte ens kaffe drack han, säger farmodern och gör ett korstecken över bröstet.

Ringer varje söndag

Hon berättar att hennes son, 24-åringens pappa, ringer varje söndag klockan 10 och berättar det senaste som hänt familjen.

- Jag väntar mig att han ringer på söndag som vanligt och jag hoppas att han ska berätta att allt är som vanligt.

Farfadern är lika tagen när vi träffar honom i en liten by utanför Mladenovac där han har två hästar och ett föl i ett stall.

Han pratade med sonsonen för två veckor sedan och berättade att ett av stona fölat.

- Jag frågade honom vad fölet skulle heta. Caesar, föreslog han.

Farfadern har svårt att prata om det faktum att hans sonson nu är misstänkt för mord. De står varandra mycket nära och meningen var att 24-åringen skulle ta över hans mark.

- Han är min bästa vän. Allt jag har gjort har jag gjort för mina barnbarn. Ni tror väl inte att jag skulle ha gjort det om jag trott att han skulle göra något sådant?

I Sverige 28 år

Han känner till att det var problem mellan 24-åringen och hans far för några år sedan, men säger att det är glömt nu.

Både farmodern och farfadern har bara ljusa minnen av Sverige. De bodde där själva periodvis i 28 år, från 1970 till 1998. Nu har de kommit tillbaka för att tillbringa sin sista tid i hembygden.

Läs också:

Torgrim Halvari, Per-Ola Ohlsson, Krister Hansson (foto),