24-åringen förhörs efter helgen

Polisen har i princip lagt ned arbetet med andra tips

NYHETER

STOCKHOLM

Polisen är så säker på att den gripit rätt misstänkt att den i princip lagt ner arbetet med andra tips om mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Den häktade 24-åringen förhörs inte i helgen, däremot andra personer som är intressanta i utredningen.

Polisens tekniker arbetade också under helgen. Länspolismästarens presstalesman Stina Wessling ville på lördagskvällen inte gå in på om nya laboratoriesvar kommit in.

– Analyserna fortsätter av den tekniska bevisningen, sade hon till TT.

Polisen koncentrerar sig nu helt på 24-åringen, som nekade till mordanklagelsen vid fredagens häktningsförhandling i Stockholms tingsrätt. Mannen blev häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Tingsrätten beslöt att 24-åringen ska genomgå en paragraf 7-undersökning, det vill säga en liten rättspsykiatrisk undersökning. En läkare, en specialist i psykiatri, undersöker honom under någon timme och utfärdar ett intyg. Skulle läkaren misstänka en allvarlig psykisk störning förordas en större rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

Om RPU:n visar att han är allvarlig psykiskt störd kan fängelsestraff inte dömas ut, utan han måste få vård.

Ingen vård

Redan som tonåring hade den misstänkte psykiska problem. Som 17-åring knivskar han sin pappa svårt. Men det brottet, och andra de kommande åren, ledde inte till vård utan skyddstillsyn.

En kort tid före mordet på Anna Lindh skrevs 24-åringen ut från en psykiatrisk mottagning, bekräftar en centralt placerad källa för TT. Han sökte även hjälp för sina psykiska besvär fem dagar efter mordet, men enligt Svenska Dagbladet fanns det ingen vårdplats för honom.

Mot bakgrund av 24-åringens medicinska historia, blir det lätt för hans advokat att hitta en försvarslinje om bevisen skulle hålla i en eventuell rättegång, anser Gösta Westerlund, lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet.

– Försvaret blir att han ska dömas till rättspsykiatrisk vård och inte fängelse, säger han till TT.

Ny lag

Enligt dagens regler kan en dömd släppas ut efter kort tids vård om ansvariga läkare intygar att den dömde är frisk. Å andra sidan kan rättspsykiatrisk vård också innebära att den dömde får sitta inspärrad livet ut.

Många har reagerat på att dömda kunnat bli släppt långt innan en vanlig strafftid gått ut. Psykansvarskommittén föreslog häromåret att psykiskt störda brottslingar inte längre ska dömas till vård utan fängelse. De som behöver vård avtjänar fängelsestraffet inom rättspsykiatrin. De som friskförklaras sitter av resten av tiden på anstalt.

Förslagen skulle ha införts 2004, men beredning pågår fortfarande på justitie- och socialdepartementet. En ny lag väntas nu inte kunna träda i kraft förrän den 1 januari 2006.

Läs också:

TT